Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΛΛΙΑ: Υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία ο κεντρώος Ερβέ Μορέν


Ο κεντρώος Γάλλος πολιτικός Ερβέ Μορέν ανακοίνωσε χθες ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, εξέλιξη που ενδέχεται να σημάνει την μείωση του ποσοστού του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, που διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές του Απριλίου.Ο Μορέν -πρώην υπουργός Άμυνας που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αναμένεται να συγκεντρώσει μόλις το 1-2% των ψήφων- είναι επικεφαλής του κόμματος του Νέου Κέντρου και έχει την υποστήριξη περίπου 20 βουλευτών, γερουσιαστών και ευρωβουλευτών.
«Δεν βλέπω οποιοσδήποτε από όσους έχουν διακηρύξει ότι θα είναι αντίπαλοί μου να έχουν τις ....
ιδέες που θα επέτρεπαν στη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτού του μεταβαλλόμενου κόσμου», είπε ο Μορέν στην εκδήλωση στην οποία έκανε γνωστό ότι διεκδικεί το ύπατο αξίωμα του γαλλικού κράτους.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ακολούθησε εκείνη του Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτη του κεντρώου κόμματος MoDem, την Πέμπτη.
Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατέδειξαν ότι ο Μπαϊρού θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 26% του Σαρκοζί και 30% του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, που θεωρείται φαβορί.
Ο Μορέν και ο Μπαϊρού θεωρείται απίθανο να κερδίσουν, αλλά μπορεί να αποσπάσουν τις πολύτιμες ψήφους των πιο μετριοπαθών από τους υποστηρικτές του κόμματος UMP του Σαρκοζί που έχουν απογοητευτεί με τη σκληρή στάση του προέδρου σε ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης κ.ά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναμένεται να μειωθεί περισσότερο το ποσοστό του Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου