Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Πάρτε ασβέστιο και μείνετε νέοι


image



Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη λήψη ασβεστίου τόσο καλύτερα

To ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο εκτός από την προφύλαξη που προσφέρει στα οστά μας, βοηθάει και τα κύτταρα του οργανισμού μας να λειτουργούν σωστά.
Η λήψη ασβεστίου επιβραδύνει τα καταστροφικά συμπτώματα της γήρανσης.
Η συμβολή του ασβεστίου στην καλή υγεία των οστών είναι τεράστια, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα κατάγματα και τις σκελετικές δυσμορφίες.....

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της οστικής μάζας στις μικρές ηλικίες και η ελαχιστοποίηση της απώλειάς της στις μεγαλύτερες.

Καλό είναι λοιπόν, τα νεαρά άτομα και ιδίως τα κορίτσια να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου πριν από την εφηβεία και οπωσδήποτε πριν την ηλικία των είκοσι πέντε.

Επιπλέον, εκτός από τη σωστή σκελετική ανάπτυξη και υγεία των οστών, το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει, ακόμα και να ανατρέψει βλάβες που προέρχονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς αυξάνεται η ηλικία μας.

Το ασβέστιο έχει αποτελεσματική δράση και κατά της κακής χοληστερόλης, μιας και αποκλείει μερικώς την απορρόφηση των κορεσμένων λιπών από τη γαστρεντερική οδό.

Πράγματι, αν τα λίπη που προέρχονται από κρέας, τυρί και βούτυρο δεν απορροφηθούν και ο οργανισμός μας τα αποβάλλει, τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν μπορούν να αυξηθούν.

Επίσης, πολυάριθμες μελέτες αποκαλύπτουν την αντικαρκινική ιδιότητα του ασβεστίου, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που έχουν την τάση να μετατραπούν σε καρκινικά.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασβέστιο -σε συνεργασία με το μαγνήσιο- προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σωστή συντήρηση των δοντιών, των νυχιών, των μαλλιών, στη φυσιολογική πήξη του αίματος και τη σύσπαση μυών όπως η καρδιά.

Καλό είναι η λήψη του ασβεστίου να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσουμε την πρόωρη γήρανση, ιδίως όταν αυξάνεται η ηλικία μας και η απορρόφηση του ασβεστίου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη με την πάροδο των χρόνων.

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το μπρόκολο, το λάχανο, κονσερβοποιημένες σαρδέλες και σολομός, το τόφου (εναλλακτικό είδος τυριού σόγιας), το σουσάμι, καθώς κα τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο, όπως οι χυμοί και το ψωμί.

Σημειώστε ότι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Τέλος, για αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας, χρειάζονται άφθονες ποσότητες βιταμίνης D -βοηθά στα μάτια και την επιδερμίδα- και μαγνησίου.

Πηγή: antigiransi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου