Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Die Welt: «Το αναγκαστικό δάνειο της Ελλάδας στους ναζί σήμερα αντιστοιχεί σε 95 δις δολάρια»


Στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων...

Η Welt παραδέχεται ότι μόνο το αναγκαστικό δάνειο της Τράπεζας της Ελλάδας στους ναζί με χαμηλούς τόκους σήμερα αντιστοιχεί σε 95 δισ. δολάρια.
Δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, όπως αναφέρει Το Βήμα, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία κατά πολλούς οφείλει στην Ελλάδα και οι οποίες από μόνες τους θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα για την δοκιμαζόμενη από την ύφεση και τα χρέη ελληνική οικονομία.......

Κάποια από τα αιτήματα ή τις υποχρεώσεις αποζημίωσης «έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνεται, αλλά είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε. «Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταλήγουν ότι τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα λόγω της κατοχής όταν αποδίδονται με οικονομικούς όρους, σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, τοποθετούν την χώρα στην τέταρτη θέση μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία».
Η Welt κάνει μία ιστορική αναδρομή στο γιατί η Δύση «επέβαλε» στην Ελλάδα να μην διεκδικήσει άμεσα και πλήρως την οικονομική της αποζημίωση, πέραν των υλικοτεχνικών αποζημιώσεων. Συνολικά, εκτιμά ότι καταβλήθηκαν από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου και μετά περίπου 41 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μην διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.
Κάνει ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις γερμανικές «αρπαγές», δηλαδή το δάνειο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άτοκα στο Βερολίνο η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έφτανε τα 476 εκατ. μάρκα εκείνη την εποχή.
Το ποσό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί «ζημιά», οπότε η Ελλάδα με τη συμφωνία του 1990 δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Μπορεί όμως να θεωρηθεί και δάνειο το οποίο δεν αποπληρώθηκε. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα, αλλά πόσο; «Χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια. Με ετήσιο επιτόκιο 3% τα 66 χρόνια που μεσολάβησαν, η συνολική οφειλή φτάνει τουλάχιστον τα 95 δισ. δολάρια» παραδέχεται η Welt.
Η αναγνώριση μίας τέτοιας οφειλής θα συνιστούσε ένα προηγούμενο «που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απαιτήσεις», παραδέχεται η εφημερίδα, χωρίς πάντως να αποκλείει το δίκαιο ή λογικό του αιτήματος..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου