Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

H συνταγή της ημέρας.....

.
H συνταγή της ημέρας
Χοιρινές μπριζόλες με κάππαρη και μέλι

Υλικά
  • 4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία και πάχους περίπου 2 εκ.
  • 1½ κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:.......

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με το μέλι.  
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°-60° C.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει, κινώντας το τηγάνι ώστε να βραχεί το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα. Βάζουμε στο τηγάνι 2 μπριζόλες και τις ψήνουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το τηγάνι, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στο χλιαρό φούρνο, για να διατηρηθούν ζεστές.  
Ρίχνουμε στο τηγάνι άλλη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει και με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τις άλλες δύο μπριζόλες. Τις βάζουμε και αυτές στο φούρνο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το μείγμα ξιδιού-μελιού και ανακατεύουμε, ξύνοντας με την κουτάλα τα καραμελωμένα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού, ώστε να διαλυθούν στο υγρό μείγμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό μείγμα να μειωθεί τόσο ώστε να μείνουν στο τηγάνι περίπου 3-4 κουτ. σούπας πηχτής σάλτσας.  
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα το θυμάρι, την κάππαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζουμί που έβγαλαν οι μπριζόλες στην πιατέλα μέσα στο φούρνο. Ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές ή πουρέ.


Πηγή: gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου