Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει νέα βάρη, ύψους 11 δισ. ευρώ, για το 2012

Το έλλειμμα του 2011 εκτιμάται πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 9% του ΑΕΠ
Του Σωτηρη Nικα
Πρόσθετα βάρη, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ, φέρνει ο προϋπολογισμός του 2012 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο έτος, δεδομένου ότι το έλλειμμα του 2011 εκτιμάται πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 9% του ΑΕΠ. Μάλιστα, στις χθεσινές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου τέθηκε ως βάση το 9% του ΑΕΠ για το φετινό έλλειμμα, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το ποσοστό αυτό ενδέχεται να ανέλθει και στα επίπεδα του 9,2%-9,3% του ΑΕΠ.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η «μαύρη τρύπα» σε σχέση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ, καθώς τότε είχε τοποθετηθεί ο στόχος στο 8,5% του ΑΕΠ από 7,6% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η νέα απόκλιση θα ......
μπορέσει να καλυφθεί από τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στο ύψος των τόκων η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας (PSI+) και ότι δεν αλλάζει ο στόχος για μείωσή του στο 7% του ΑΕΠ το 2012. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα στα μέσα του 2012, τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος προϋπολογισμός φέρνει νέα βάρη ύψους 11 δισ. ευρώ τουλάχιστον για το 2012. Από αυτά το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι τα 5,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την εξοικονόμηση δαπανών (νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κλείσιμο ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, περικοπές στις συντάξεις κ. λπ.).
Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από το σκέλος των φόρων, με το τέλος επί των ακινήτων, την έκτακτη εισφορά και την περικοπή των φοροαπαλλαγών (όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου) να αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδων. Συνολικά εκτιμάται ότι το 2012 το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει περί τα 56 δισ. ευρώ από φόρους.
Πάντως, από την κατάθεσή του, ο νέος προϋπολογισμός βρίσκεται υπό καθεστώς αναθεώρησης, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες για το τι μέλλει γενέσθαι:
1. Τα επίπεδα της ύφεσης. Για φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,5% και του χρόνου στο 2,8%. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος άνω του 5,5% και αναλυτές κάνουν λόγο για επίπεδα που θα προσεγγίσουν το 6%. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υψηλότερο σημείο το έλλειμμα του 2011 και είναι πιθανό να δημιουργήσει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για το 2012, ώστε να εξασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ του χρόνου.
2. Εξέλιξη PSI+. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2012 και ένα σενάριο με τις πιθανές επιπτώσεις στους τόκους και στο ύψος του δημοσίου χρέους από την υλοποίηση του PSI+. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, τότε εκτιμάται ότι φέτος θα απαιτηθούν περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων. Το ακριβές ποσό, όμως, θα γίνει γνωστό προς τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού το PSI+ θα ολοκληρώνεται.
Το μέγεθος στο οποίο θα διαμορφωθεί τελικά το έλλειμμα του 2011 φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από το ύψος των δαπανών που θα γίνουν φέτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρέη του κράτους αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα επίπεδα των 7,5 δισ. ευρώ και εάν αποφασιστεί να μην εξυπηρετηθούν φέτος, τότε ενδεχομένως το έλλειμμα να συγκρατηθεί.
Πέραν των δημοσιονομικών στόχων και προβλέψεων, ο προϋπολογισμός του 2012 αναμένεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Το «στοίχημα» τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και εκείνης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, είναι να καταφέρουν να αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου