Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας που φθάνουν σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κ. Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Μ. Μορς της Κομισιόν και Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ, έρχονται σήμερα στην Αθήνα για να συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο επί του προγράμματος, αλλά και να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης.
Από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν χθες ότι η επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας δεν σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Κομισιόν για έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων και τον νέο πρωθυπουργό για την παροχή της 6ης δόσης. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών της Ελλάδας να έρχονται και .....
με την πρόθεση να διερευνήσουν τη στάση που θα κρατήσουν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόφαση είναι θέμα διαπραγμάτευσης σε υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό οι σημερινές συναντήσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Παπαδήμος θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο τελευταίος χαρακτήριζε χθες «καταστροφικό» το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ ενέτεινε τις πιέσεις της προς τις αγορές για να προχωρήσει άμεσα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Γιουνκέρ εκτίμησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό» δρόμο αναφορικά με την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά όχι σε «τόσο ευθύ δρόμο, ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ». Επίσης, πρόσθεσε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό και «θεωρητικό» σενάριο, αφού η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.
Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει από μόνη της τη βιωσιμότητα του χρέους της». Γι' αυτό τον λόγο επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή του «κουρέματος» και όλων των διαρθρωτικών αλλαγών. «Η τρόικα πίστευε αρχικά ότι έχει κυρίως πρόβλημα ρευστότητας», σύμφωνα με την ίδια, «τελικά όμως διαπίστωσε ότι το χρέος της ήταν ανεξέλεγκτο. Χωρίς γενναίο κούρεμα δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο». Παράλληλα, απέκλεισε «κούρεμα» χρέους α λα ελληνικά για άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου