Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΚΟ: Μειώνονται 25% οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ..


Επεκτείνονται και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων κατά 25%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου και κατά 35%, σε σύγκριση με το ύψος των αμοιβών στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Οι μειώσεις των αποδοχών γίνονται σε εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής που προβλέπει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και ισχύουν αναδρομικά από τη μισθοδοσία του τρέχοντα μήνα, Νοέμβριο 2011.
Ακόμα το ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων παροχών για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον διοικητή του συνόλου των φορέων που αφορά η εγκύκλιος ανέρχεται σε 5.856,05 ευρώ μηνιαίως, αλλά με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου αυτού μέχρι το διπλάσιο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ, που εκδόθηκε χθες, οι μειώσεις των αποδοχών αφορούν τις ακόλουθες επιχειρήσεις αλλά και τις θυγατρικές τους:
- Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε.
- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.
- Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ Α.Ε.
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.
- Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.
- Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα ) Α.Ε.
- ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ.
- ΟΠΑΠ Α.Ε.
- Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.
- Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα ) Α.Ε.
- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.
Υπολογισμός

Στην εγκύκλιο ορίζεται ρητώς ότι το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ. του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009. Δηλαδή οι νέες αποδοχές από τον Νοέμβριο και μετά θα είναι μειωμένες έως 35%, σε σύγκριση με το επίπεδο των αμοιβών στις 31-12-2009.
Για τον υπολογισμό της μείωσης θα συνυπολογίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται, στο τακτικό προσωπικό, στο προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κλπ. Αντίθετα δεν συνυπολογίζονται οι αποδοχές που καταβάλλονται για συμβάσεις έργου ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και στα μέλη του Δ.Σ.
Στην έννοια των «πάσης φύσεως αποδοχών» περιλαμβάνονται οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη απολαβή, παροχή ή δαπάνη, με όποια ονομασία και εάν καταβάλλεται αυτή.
Ωστόσο, αν με την εφαρμογή της περικοπής των αποδοχών κατά 35%, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ κατά μήνα, ισχύει ως όριο αυτό των 1.900,00 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν οι εταιρείες προβαίνοντας σε μείωση, π.χ. 30% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε .....
σχέση με το αντίστοιχο κόστος την 31.12.2009, επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλή κόστος ίσο των 1.900,00 ευρώ, τότε περιορίζονται στη μείωση αυτή και δεν προβαίνουν σε μείωση ίση με το 35%.
Σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων από την εφαρμογή των μειώσεων, είναι μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν πριν την έναρξη ισχύος του νόμου (Οκτώβριος 2011) τότε η μείωση κατανέμεται ως εξής:
* 25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων, δηλαδή την 31.10.2011
* Η υπερβάλλουσα μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής, δηλαδή από 1.11.2012 και εφεξής.
Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000,00 ευρώ.
Ελεγχος αμοιβών και υποβολή στοιχείων
Σε περίπτωση που σε κάποιες εταιρείες τον πρώτο ή και το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του νόμου, το μέσο κατά κεφαλή κόστος υπερβαίνει το όριο του 65%, για το λόγο ότι εξάντλησαν το περιθώριο της μείωσης, δηλαδή το 25%, θα πρέπει στα στοιχεία που αποστέλλουν οι διοικήσεις τους στη Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, με σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση από την οποία να διαφαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος της απόκλισης, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες.
Επίσης, όλοι οι φορείς υποχρεούνται με το πέρας κάθε τριμήνου και εντός 20 ημερών να υποβάλλουν στην ΕΓΔΕΚΟ αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης των περιθωρίων μισθοδοσίας. Εάν υπάρχει υπέρβαση οι Φορείς υποχρεούνται σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμμορφωθούν στα επιβαλλόμενα όρια και να αποκατασταθεί η υπέρβαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που τυχόν λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Η παράλειψη από πλευράς των οργάνων της διοίκησης να προβούν σε αποκατάσταση των ορίων αποδοχών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου για την αποκατάσταση της οποίας τα όργανα της διοίκησης ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με τον φορέα», αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Συρρίκνωση αμοιβών 6,3% στο σύνολο της οικονομίας
Στο 6,3% ανέρχεται το 2011 η μείωση των ακαθάριστων (προ φορολογίας) αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας σε πραγματικούς όρους, ακολουθώντας μια μείωση κατά 9,1% που καταγράφηκε το 2010, σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος.
Η συρρίκνωση των αμοιβών, μειώνει την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία έχει καθοριστική συμβολή στη μεταβολή του ΑΕΠ, αλλά είναι αναπόφευκτη στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, αλλά και της ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Σε ότι αφορά ειδικότερα στις αμοιβές, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, το βαθμολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, οι μειώσεις των αποδοχών σε ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και η ενθάρρυνση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε μείωση των μέσων ονομαστικών ακαθάριστων αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,3%, έναντι μείωσης κατά 4,8% το 2010.
Η μείωση των ακαθάριστων (προ φορολογίας) αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας σε πραγματικούς όρους είναι της τάξεως του 6,3% το 2011, έναντι 9,1% το 2010.
Οι εκτιμήσεις για τη μεταβολή των αποδοχών στον ιδιωτικό μη τραπεζικό τομέα το 2011 λαμβάνουν υπόψη ότι, ενώ οι μέσες ετήσιες συμβατικές αποδοχές ενδεχομένως αυξάνονται κατά 0,9% λόγω των προβλέψεων της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων, οι πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές μειώνονται.
Συγκεκριμένα, στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με κατά προσέγγιση εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το 2011 περίπου το 25% των μισθωτών αντιμετωπίζει περικοπές αποδοχών της τάξεως του 10%, ενώ η θεσμοθέτηση της πρόσληψης νέων με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε μείωση του κατά κεφαλήν κόστους εργασίας της τάξεως του 0,5%.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου