Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει και τη γονιμότητα

Μένουν ευκολότερα έγκυες οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

Οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, λάδι, θαλασσινά και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες για να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility and Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας κι άλλες 1.600 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν τα προηγούμενα χρόνια έκαναν
«μεσογειακή» ή «δυτική» διατροφή. Η τελευταία δίνει έμφαση στο κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα τις πατάτες, τα αποφλοιωμένα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Η έρευνα έδειξε ότι στη δεύτερη κατηγορία, της δυτικής διατροφής, δεν υπήρχε διαφορά στη γονιμότητα ανάλογα με το αν μια γυναίκα ακολουθούσε πιστά ή όχι τις «προδιαγραφές» αυτού του διατροφικού μοντέλου. Αντίθετα, στην περίπτωση της μεσογειακής διατροφής, μόνο το 17% που την ακολούθησαν αυστηρά, δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να μείνουν έγκυες, έναντι αυξημένου ποσοστού 26% όσων ανέφεραν ότι την ακολούθησαν λιγότερο πιστά.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες μέχρι τώρα, οι οποίες αναδεικνύουν τις ωφέλειες της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιοπάθεια και διαβήτη. Πάντως η νέα έρευνα στηρίζεται σε παρατηρήσεις με βάση απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και όχι σε πειράματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά στην ινσουλινο-αντίσταση κι αυτή, με τη σειρά της, στην ωορρηξία, δηλαδή στην απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη, ώστε να μπορέσει να γονιμοποιηθεί. Έτσι, σύμφωνα με την ερευνήτρια Εστεφανία Τολέδο του πανεπιστημίου της Ναβάρα, η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει έμμεσα τη γονιμότητα.
Η μεσογειακή δίαιτα περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποβάλει το σάκχαρο από το αίμα, χρησιμοποιώντας λιγότερη ινσουλίνη για αυτή τη λειτουργία. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να διατηρεί καλύτερη ισορροπία στις ορμόνες που διευκολύνουν την αναπαραγωγή.
Οι ερευνητές συστήνουν τη μεσογειακή διατροφή στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, αλλά, όπως είπαν, δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ότι στις γυναίκες με διαγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας, αυτή η διατροφή μπορεί επίσης να τις βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου