Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Περισσότερο νερό σημαίνει λιγότερο ζάχαρο


Οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερό την ημέρα, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αφύσικα υψηλό ζάχαρο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Λιζ Μπανκίρ του γαλλικού εθνικού ερευνητικού ινστιτούτου INSERM, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διαβητολογικό περιοδικό «Diabetes Care», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που πίνουν μέχρι μισό λίτρο νερό τη μέρα (περίπου δύο ποτήρια), έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προ-διαβήτη, δηλαδή έχουν αρκετά υψηλό ζάχαρο και κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ίδια τη νόσο τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση νερού και στο επίπεδο του ζαχάρου, δεν απέδειξαν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το λίγο νερό είναι αυτό που προκαλεί προ-διαβήτη. Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι αν κανείς πίνει πολύ νερό, θα μειωθεί το ζάχαρό του και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έλλειψη νερού επηρεάζει την αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσίνη, που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει την κατακράτηση των υγρών. Αν κανείς δεν πίνει αρκετό νερό, το επίπεδο της βασοπρεσίνης αυξάνεται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και του ζαχάρου στο αίμα.
Οι γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ενηλίκων ηλικίας 30 - 65 ετών, που είχαν φυσιολογικό ζάχαρο στην αρχή της μελέτης. Το 19% από αυτούς έπιναν λιγότερο από μισό λίτρο νερό τη μέρα, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερο. Μέσα στα επόμενα εννιά χρόνια, 565 άτομα εμφάνισαν υψηλό ζάχαρο και 202 διαβήτη τύπου 2. Όσοι έπιναν πάνω από μισό λίτρο νερό, είχαν κατά μέσο όρο 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλό ζάχαρο στο αίμα τους, σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα νερού καθημερινά.
Πάντως, δεν διαπιστώθηκε αξιόλογη στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα του νερού και στην εμφάνιση του ίδιου του διαβήτη, γι’ αυτό οι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνει μια νέα έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι πίνουν λίγο νερό, μπορεί να καταφεύγουν συχνότερα σε αναψυκτικά με ζάχαρη και αυτό αυξάνει το ζάχαρό τους, ενώ τους προσθέτει και παραπανίσια κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου