Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η Ουγγαρία ζήτησε βοήθεια από ΔΝΤ και ΕΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν σήμερα ότι δέχθηκαν επίσημο αίτημα οικονομικής αρωγής από την Ουγγαρία, στάδιο απαραίτητο προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χώρα και τους χρηματοδότες της.

"Το ΔΝΤ δέχθηκε αίτημα από τις ουγγρικές αρχές για οικονομική βοήθεια. Οι αρχές (της χώρας) έστειλαν ένα παρόμοιο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", πρόσθεσε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.
Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την πληροφορία με χωριστή ανακοίνωσή της.
Η επιστολή από τη Βουδαπέστη επιτρέπει στο ΔΝΤ και την ΕΕ να αρχίσουν τις συνομιλίες με τη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης. .....

Σε σύντομη ανακοίνωσή του που υπογράφεται από τη γενική διευθύντριά του, την Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ διευκρινίζει πως η ομάδα του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αποστολή στη Βουδαπέστη και η οποία δεν έχει εξουσία να διαπραγματευτεί μια οικονομική βοήθεια προς την Ουγγαρία θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να διεξαγάγει συνομιλίες με τη διεύθυνση του πολυμερούς οργανισμού και το εκτελεστικό συμβούλιό του.

Οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών, οι οποίοι ήταν επί δύο εβδομάδες στη χώρα για να επιβλέψουν την εφαρμογή ενός πρώτου σχεδίου αρωγής, έχουν επίσης επιστρέψει αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Το 2008 η Ουγγαρία ήταν η πρώτη από τις χώρες της ΕΕ που έλαβε διεθνή βοήθεια. Στη διάθεση της Βουδαπέστης τέθηκε ένα συνολικό ποσό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΕ, από το οποίο πάντως δεν χρησιμοποίησε την τελευταία δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου