Μη άθληση και τηλεόραση ευνοούν την κατάθλιψη
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά και παρακολουθούν λίγες ώρες τηλεόραση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες και όπως προκύπτει αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σωματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δήλωσαν ότι ασκούνταν περισσότερο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν περίπου 20% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με.....
εκείνες που αθλούνταν σπανίως.

Από την άλλη, όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση την εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

«Τα μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης», σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Μισέλ Λούκας από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι περισσότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ελέγχου σε μία γυναίκα, καθώς και το επίπεδο των ενδορφινών στο αίμα της, παρότι η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει άμεσα ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλούν κατάθλιψη, πρόσθεσε η ίδια.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 50.000 γυναίκες που κάθε δύο χρόνια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια στο πλαίσιο της Αμερικανικής Έρευνας για την Υγεία των Νοσηλευτριών. Η έρευνα αφορούσε τα έτη 1992 έως 2006.

Οι συμμετέχουσες κατέγραψαν τον χρόνο που περνούσαν κάθε εβδομάδα παρακολουθώντας τηλεόραση κατά το 1992 και επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, έτρεχαν ή κολυμπούσαν κατά το διάστημα 1992-2000.

Στα ίδια ερωτηματολόγια οι γυναίκες ανέφεραν τυχόν νέα διάγνωση για κλινική κατάθλιψη ή λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που δεν έπασχαν από κατάθλιψη το 1996. Την επόμενη δεκαετία καταγράφηκαν 6.500 νέα κρούσματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως το βάρος, το κάπνισμα και μία σειρά από ασθένειες, καθώς και την έντονη σωματική άσκηση, δηλαδή για μιάμιση ώρα ή παραπάνω καθημερινά, και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνες που γυμνάζονταν δέκα λεπτά ή λιγότερο την ημέρα.

Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν τρεις ώρες ή και περισσότερες τηλεόραση την ημέρα είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που σχεδόν ποτέ δεν έβλεπαν, αλλά η Λούκας εξηγεί ότι εν μέρει τουλάχιστον αυτή η σχέση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες παρακολουθούν τηλεόραση τις ώρες που θα μπορούσαν να γυμνάζονται.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που ανέφεραν οι ερευνητές είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης προτού διαγνωστούν, που τις οδηγούν να ασκούνται λιγότερο. Μια επίσημη διάγνωση ενδεχομένως να ακολουθεί αργότερα.