Από τους μισθούς θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά
Απευθείας από τους μισθούς και τις συντάξεις θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από το 2012, σύμφωνα με τροπολογία που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή.
Όπως δήλωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% έως 4% δεν θα καταβάλλεται στις εφορίες, αλλά θα παρακρατείται απευθείας από μισθούς και συντάξεις από το 2012. ....


Όπως είπε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτόν, η έκτακτη εισφορά, αντί να καταβάλλεται σε 6 δόσεις, θα καταβάλλεται σε 12-14 μηνιαίες δόσεις. «Αυτό δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είναι ένα τεχνικό θέμα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.



Μέσα στο 2012, όμως, θα έρθει και το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2011, που σημαίνει ότι από τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα παρακρατηθεί από το νέο έτος τόσο το χαράτσι για το 2011 όσο και για το 2012. 

Την ίδια ώρα, νέες επιβαρύνσεις έρχονται για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και για τους νέους έως 30 ετών, αφού το αφορολόγητο δεν θα είναι πια στις 9.000 ευρώ, αλλά στις 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ανακοίνωσε επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων έως ότου να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Να σημειωθεί ότι αρχικά και σύμφωνα με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου το «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων είχε οριστεί στα 2 χρόνια.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι κατέθεσε και την τροπολογία που φέρνει μείωση κατά 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ καθώς και ότι θα φέρει επιπλέον δύο οι οποίες θα επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διοργανώσει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων και θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται επίσης η προσθήκη που ξεκαθαρίζει τον ρόλο των σωματείων στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και η αποκατάσταση της αδικίας μεταξύ υπηρετούντων και προσληφθέντων στο μισθολόγιο – βαθμολόγιο. Τέλος ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν επιπλέον αλλαγές.