Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σενάριο «συντεταγμένων χρεοκοπιών» εξετάζει η Γερμανία


image


Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας, κάτι που αναφερόταν σε ένα έγγραφο το οποίο δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος. Η εφημερίδα The Daily Telegraph δημοσίευσε ένα εξασέλιδο κείμενο που αποδίδει στο γερμανικό ΥΠΕΞ και το οποίο σημειώνει ότι η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους» τους.
«Πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, αναφέρεται στο κείμενο.
«Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, τονίζοντας ότι περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.
Όταν είχε αρχίσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ επέμεναν ότι καμιά χώρα της Ένωσης δεν θα σταματούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εφέτος, το ταμπού έσπασε με την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς οι ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν αρχικά σε απομείωση 21% και κατόπιν 50% των κρατικών ομολόγων.......
που διακρατούν.

Το μνημόνιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προτείνει οι διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από το 2013.
Το έγγραφο τάσσεται επίσης υπέρ της σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας ότι η όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται», όπως «συγκεκριμένες περικοπές δαπανών» ή νέοι φόροι.
Σχολιάζοντας την πρόταση της Ολλανδίας να δημιουργηθεί η θέση ενός Επιτρόπου της ΕΕ που θα είναι αρμόδιος και θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε εθνικούς προϋπολογισμούς το έγγραφο προειδοποιεί πως «οι συνταγματικές πρόνοιες της αυτονομίας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που έχει η Μπούντεσταγκ (σ.σ. η γερμανική εθνοσυνέλευση) θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση».
Επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις το κείμενο καλεί να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, περιλαμβανομένων πιθανών παγωμάτων της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ και της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο ομολογείται στο κείμενο ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστο.
«Στην περίπτωση που (η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ) δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου