Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Απόψεις των Τούρκων για στρατό και θητεία

Έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Μπιλκγί μαζί με το Ινστιτούτο Ε.Ε. και την Κόντα, με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο με 2.775 άτομα αποκάλυψε τις αντιλήψεις για τον στρατό και την θητεία στην Τουρκία. Μερικά από τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής : Το 73,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι Τούρκοι είναι στρατιωτικό έθνος. Το 73,8% πιστεύει πως δεν χρειάζεται οι γυναίκες να κάνουν στρατιωτικό. Το 78,8% όταν ρωτήθηκε ¨Έχετε ακούσει τίποτε .....
σχετικά ή ξέρετε τίποτε για τους αντιρρησίες συνείδησης¨ απάντησε ¨όχι¨. Στην ερώτηση εάν πρέπει τα προσωπικά πιστεύω να αποτελούνε λόγο απόρριψης της στρατιωτικής θητείας, το 81,8% απάντησε ¨όχι¨. Στην ερώτηση εάν πρέπει να αποτελεί επιλογή για όλους το να μπορούνε πληρώνοντας χρήματα να κάνουν θητεία ενός μηνός, το 60% είπε ¨όχι
ενώ στην ερώτηση εάν πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία και να πηγαίνουν στο στρατό μόνο όσοι το επιθυμούνε, αρνητική απάντηση έδωσε το 74,1 %.Στην άποψη ¨Αν δεν ήταν υποχρεωτική η θητεία δεν θα πήγαινα¨, οι διαφωνούντες ήταν 63,4%, οι σύμφωνοι 26,4% και οι εν μέρει σύμφωνοι 6,2%.
Το 44,1% αποδέχεται την δημιουργία επαγγελματικού στρατού.
Στην άποψη ¨Ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων όλοι πρέπει να κάνουν την θητεία τους, ακόμη και οι ομοφυλόφιλοι¨, ¨δεν συμφωνώ¨ είπαν το 61,8%, ¨συμφωνώ¨ το 19,5%, και ¨εν μέρει συμφωνώ¨ το 11,3%.
Σχετικά με την εμπιστοσύνη τους στο κοινοβούλιο και στον στρατό τα ποσοστά είναι για το μεν κοινοβούλιο 53,6% και για τον στρατό 66,2%. Την εμπιστοσύνη στον στρατό ακολουθεί με 65,2% η αστυνομία. Το 18,2% των μετεχόντων απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τον στρατό. Το 55,8% απάντησε πως ¨αν χρειάζεται να μπορεί να κάνει πραξικοπήματα¨.
Το 45,5% απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν πιστεύει πως υπήρξε οργάνωση Εργκενέκον. Στην άποψη ¨Πιστεύω πως στην υπόθεση Εργκενέκον, οι εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί φέρθηκαν έπραξαν βάσει των νόμων¨ το 38,5% απάντησε πως ¨δεν συμφωνώ¨.
Turkishgreeknews.org   ·   Πριν από 7 ώρες, 57 λεπτά  ·   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου