Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Διαφθορά και βρόμικες μπίζνες στις Βρυξέλλες

thumb

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπαζού
Ο βρετανικός κολοσσός στον τομέα της ενέργειας RWE (npower), θυγατρική της γερμανικής ενεργειακής υπερδύναμης RWE, η γνωστή μας και μη εξαιρετέα Goldman Sachs σε αγαστή συνεργασία με την Ένωση Εμπόρων Παραγώγων (ISDA) είναι οι τρεις εταιρείες που κινούν τα νήματα της διαφθοράς, επηρεάζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ικανοποιούν τα συμφέροντά τους σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
Οι τρεις εταιρείες κέρδισαν τον τίτλο των χειρότερων, των πιο βρόμικων ομάδων πίεσης, γνωστών ως ......
λόμπι, στον διαγωνισμό «The Worst E.U. Lobbying Awards 2010», που διενεργήθηκε από το ευρωπαϊκό τμήμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης (Friends of the Earth Europe) και τρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη διαφάνεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Corporate Europe Observatory, το LobbyControl και το Spinwatch.
Τα βραβεία αποτελούν μέρος της καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποκάλυψη των βρόμικων τακτικών που ακολουθούν οι λομπίστες των εταιρειών κολοσσών αλλά και την έκθεση των ίδιων των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αξιωματούχων της που βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τους λομπίστες και στρέφουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων των εταιρειών.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει άμεσα φραγμό στην προνομιακή πρόσβαση που έχουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών στις επιτροπές που καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης.
Η χρηματοπιστωτική «μαφία»

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της οικονομίας κέρδισε με ποσοστό 59%, η Goldman Sachs και η Ένωση Εμπόρων Παραγώγων (ISDA) – εξπέρ στο λόμπινγκ –, οι οποίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές του πρωτότυπου διαγωνισμού, διακρίθηκαν για το ιδιαίτερα «επιθετικό λόμπινγκ που άσκησαν στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτουν».
Όπως επισήμανε ο Paul de Clerck, μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών του διαγωνισμού, παρά την άνευ προηγουμένου κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι έντονες πιέσεις που ασκούν οι μεγάλες τράπεζες και οι εταιρείες επενδύσεων συνεχίζουν να καθυστερούν και να σπρώχνουν στον πάτο τα αναγκαία κανονιστικά μεταρρυθμιστικά μέτρα που πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση… Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Ενώ οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σοβαρές συνέπειες, τα συμφέρονται των εταιρειών μπλοκάρουν κάθε μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει τα τεράστια κέρδη των τραπεζών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει ένα τέλος στην προνομιακή πρόσβαση που χορηγείται σε μεγάλες επιχειρήσεις, για παράδειγμα, τον περιορισμό της πρόσβασής τους στην Ε.Ε. και στις συμβουλευτικές ομάδες που επεξεργάζονται τους μελλοντικούς δημοσιονομικούς κανονισμούς».
Πώς έδρασε το λόμπι

Όπως υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, όταν το 2008 ξέσπασε η οικονομική κρίση, με αιχμή τα παράγωγα, η ISDA, η Ένωση των Εμπόρων Παραγώγων, και η Goldman Sachs έπαιξαν τον πλέον καθοριστικό ρόλο. Οι ίδιοι άλλωστε πρωτοστάτησαν και στην κρίση στον τομέα των τροφίμων που σηματοδότησε το 2008 αλλά και στην κρίση του ευρώ που ξέσπασε το 2010.
Τότε, στους κόλπους της Ε.Ε. άρχισαν οι εκκλήσεις και οι πρώτες προσπάθειες για την υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων. Στις εκκλήσεις αυτές η ISDA και η Goldman Sachs απάντησαν με την εξαπόλυση από τους κορυφαίους λομπίστες τους της επιχείρησης «σοκ και δέος», για να μη ληφθούν μέτρα.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η παγκόσμια αγορά των παραγώγων, που το 2007 αποτιμάτο σε 457 τρισεκατομμύρια δολάρια, ευθύνεται για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, την κρίση τροφίμων που οδήγησε στη λιμοκτονία περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και την κρίση του ευρώ που αποσταθεροποίησε την ελληνική οικονομία.
Η αγορά παραγώγων, επισημαίνουν οι οργανώσεις, «χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και διέπεται από χαλαρές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς δημόσια εποπτεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν και μικρή πιθανότητα εντοπισμού της επερχόμενης κρίσης και λίγα εργαλεία είτε για την πρόληψή της είτε για τον περιορισμό της».
Η ανάγκη για αυστηρότερο κανονισμό, αν και ήταν ξεκάθαρη, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να ικανοποιηθεί, εξαιτίας των συντονισμένων πιέσεων που ασκεί στην Ε.Ε. η «βιομηχανία» των παραγώγων.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι διεθνείς οργανώσεις, ότι η Goldman Sachs από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε την Ένωση Εμπόρων Παραγώγων ότι η υιοθέτηση αυστηρών ρυθμιστικών όρων από την Ε.Ε. θα μπορούσε να τους «πετάξει έξω από την Ευρώπη». Η ISDA έλαβε το μήνυμα και κινήθηκε γρήγορα… κατάφερε, δηλαδή, να προωθηθεί στην ομάδα εργασίας παραγώγων που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και άρχισε να προωθεί τις προτάσεις της για την παραμονή της «βιομηχανίας» των παραγώγων εκτός ρυθμιστικών κανονισμών. Στη συνέχεια πίεσε την Επιτροπή να συστήσει μια ομάδα «σοφών» για τα παράγωγα, ομάδα η οποία κυριαρχείται από μέλη της ISDA. Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η Goldman Sachs, που πήρε το πάνω χέρι σε όλες τις συμβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνταν με τη ρύθμιση των χρηματαγορών μετά την κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και άμεσο αφού «κατάφεραν να στρέψουν την Ε.Ε. σε πιο μετριοπαθείς κανονιστικές ρυθμίσεις».
Η επιχείρηση «σοκ και δέος» κινήθηκε και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντονισμένη προπαγάνδα προς επιρρεπείς ευρωβουλευτές, προκειμένου να μη θέσουν θέμα αποτελεσματικότερου ρυθμιστικού καθεστώτος.
Όπως αποκαλύπτουν οι διεθνείς οργανώσεις, η ISDA είχε πρωταγωνιστήσει και στην άσκηση πιέσεων προκειμένου να μην υιοθετηθούν μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στα βασικά είδη διατροφής, πλασάροντας μελέτες με το επιχείρημα ότι «η κερδοσκοπία δεν αποτελεί οικονομικό συστημικό κίνδυνο».
Η «μαφία» του κλίματος

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της κλιματικής αλλαγής για τους πιο επικίνδυνους εκπροσώπους λόμπι στις Βρυξέλλες, κέρδισε με ποσοστό 58% η θυγατρική εταιρεία npower του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, η εταιρεία, αν και θέλει να παρουσιάζεται ως «πράσινη», ασκεί σφοδρές πιέσεις για να διατηρήσει αλώβητη την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και πετρέλαιο.
Ο ενεργειακός κολοσσός διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες στην Ευρώπη, προπαγανδίζοντας πολύ μικρά πρόζεκτ «πράσινης ανάπτυξης», την ίδια ώρα που παλεύει με νύχια και με δόντια για να μην πληγεί η βιομηχανία του άνθρακα.
Οι λομπίστες της εταιρείας εκπόνησαν οργανωμένο σχέδιο για να επηρεάσουν τη διατύπωση των κρίσιμων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή Οδηγιών, και συγκεκριμένα της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές Ρύπων, που θέτει αυστηρότερους όρους για τις εκπομπές ρύπων όπως του θείου και των οξειδίων του αζώτου και αντικαθιστά την Οδηγία για τις Μεγάλες Εγκαταστάσεις Καύσης.
Οι λομπίστες του ενεργειακού κολοσσού έδωσαν αγώνα προκειμένου οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις να παραμείνουν για ακόμα δυο χρόνια κάτω από την «ασπίδα» της προηγούμενης Οδηγίας, υποστηρίζοντας ότι τα νέα όρια εκπομπής υπονομεύουν την επιχειρηματική ευελιξία τους και δεν προσφέρουν τίποτα στον περιβάλλον!
Παράλληλα τρομοκράτησαν τους αξιωματούχους παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακό «κλακάζ» μέχρι το 2015. Αρωγοί τους ήταν μάλιστα και αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης που στις Βρυξέλλες υποστήριζαν τη θέση του ενεργειακού κολοσσού, αν και αρνούνταν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το ενδεχόμενο μπλακ-άουτ...
Οι λομπίστες μπορεί να μην κέρδισαν αυτήν τη «μάχη», αλλά συνέχισαν τις προσπάθειές τους και τελικά κέρδισαν τον «πόλεμο» του άνθρακα.
Μετά τις έντονες πιέσεις, η Ε.Ε. έβαλε τα συμφέροντα των εταιρειών πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών, έκανε στροφή 180 μοιρών και αποφάσισε ότι τα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα δεν χρειάζεται να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, εφόσον υποσχεθούν ότι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2023!
Όσο για τα εργοστάσια που θα παραμείνουν ανοικτά, τους δίνεται προθεσμία 3 ετών επιπλέον για να συμμορφωθούν με την Οδηγία και να εκσυγχρονιστούν.
Εν ολίγοις, οι λομπίστες κατάφεραν οι βρόμικες μονάδες λιθάνθρακα να λειτουργούν μέχρι το 2023 χωρίς να εγκαταστήσουν συστήματα κατακράτησης του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων!
Η ψηφοφορία και η απονομή

Η απονομή των βραβείων έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου έξω από τα γραφεία που διατηρεί η Ένωση Εμπόρων Παραγώγων στις Βρυξέλλες. Τα μέλη των οργανώσεων πραγματοποίησαν χάπενινγκ φορώντας στολές για καθάρισμα ενώ το βραβείο ήταν μια συσκευή καθαρισμού.
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 8.000 Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τις Διοργανικές σχέσεις και τη Διοίκηση Μάρος Σεφσόβιτς ότι χρειάζεται κατεπειγόντως «ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα του δικτύου λόμπι που έχει αναπτυχθεί στις Βρυξέλλες και ότι ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει το δημόσιο συμφέρον πάνω από τα εμπορικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων».
Οι διοργανωτές και οι χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν στον πρωτότυπο διαγωνισμό, υπογραμμίζουν ότι οι εταιρείες αυτές και οι πανίσχυρες ομάδες πίεσης που διαθέτουν έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύουν τις πολιτικές της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου