Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πόσο κοστίζει η ανάπτυξη της Ελλάδας;

Του Ben Vickers

Από το 1986 μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει 602,7 δισ. ευρώ βοηθώντας τα φτωχότερα κράτη-μέλη να συγκλίνουν με τα πλουσιότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι οικονομικοί πόροι διοχετεύονται μέσω των λεγόμενων διαρθρωτικών ταμείων και αφορούν στην υλοποίηση έργων όπως είναι η κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, λιμένων, η επιχειρηματική ανάπτυξη, η κατάρτιση –σχεδόν οποιονδήποτε τομέα θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης. Τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν ένα εργαλείο της Ε.Ε. για τη μείωση των .....
οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της.

Όμως ποια χώρα έχει αντλήσει τα μεγαλύτερα οφέλη; Σε απόλυτους όρους, η Ισπανία ήταν ο μεγάλος δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς την τελευταία εικοσιπενταετία μπήκαν στο ταμείο της 130 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, μια πολύ μικρότερη οικονομία, έλαβε 58 δισ., ενώ η Πορτογαλία ενισχύθηκε κατά 60 δισ. Στις τρεις αυτές χώρες, μαζί με την Ιταλία που έχει λάβει 74 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί πάνω από το 50% των κεφαλαίων που έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες για την άνοδο του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η διεύρυνση της Ε.Ε. προς την Ανατολική Ευρώπη το 2004 και το 2007 σήμαινε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ έπρεπε να μεριμνήσει και για την οικονομική ανάπτυξη των νέων κρατών-μελών. Τα μεσογειακά κράτη έπρεπε πλέον να ανταγωνιστούν για τους κοινοτικούς πόρους με τις γειτονικές τους χώρες προς ανατολάς, οι οποίες βρίσκονταν σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση, ενώ στο μέλλον θα αποκλειστούν πλήρως από αυτού του είδους την οικονομική ενίσχυση.
structuralfundschart.png

Αν και μένουν ακόμη δυο μήνες μέχρι το τέλος του έτους, τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2011 δείχνουν μια μεγάλη πτώση των κοινοτικών επενδυτικών κεφαλαίων για ορισμένες χώρες. Η πιο δραματική μείωση εντοπίζεται στην Ελλάδα, η οποία το 2007 είχε λάβει από τα διαρθρωτικά ταμεία 5,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπέρασε το 1,6 δισ. Η μείωση αυτή είναι δραματική για μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας το 2010 ανήλθε στα 305 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση της Ιταλίας μειώθηκε από 5 δισ. σε 1,3 δισ. ευρώ, πτώση ύψους περίπου 70%. Η χρηματοδότηση της Ισπανίας έπεσε κατά περίπου 30% στα 4,4 δισ. ευρώ. Μόνο η Πορτογαλία φαίνεται ότι θα διατηρήσει τα 2,8 δισ. των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων.

Το ερώτημα που παραμένει για τις χώρες τόσο της ανατολικής όσο και της νότιας Ευρώπης, είναι κατά πόσο τα κεφάλαια αυτά επιτυγχάνουν τελικά τον σκοπό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου