Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εκατομμυριούχοι λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ

Δίνεται με βάση τα ένσημα και όχι με εισοδηματικά κριτήρια

Mεγαλοκαταθέτες, με ποσά που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, συμπεριλαμβάνονται στις λίστες των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ! Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», από τις λίστες που κατήρτισε το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) και διαβιβάστηκαν αρχικά στη Βουλή και προσφάτως.......
στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη.
Ενδεικτικές περιπτώσειςΑπόλυτα διασταυρωμένα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», αποκαλύπτουν ότι στον σχετικό κατάλογο του ΚΕΠΥΟ περιλαμβάνονται τα ονόματα ιδιωτών που κάνουν χρήση του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ και οι οποίοι διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, στη λίστα αναφέρεται όνομα ιδιώτη με αρχικά Δ. Χ. και τραπεζική κατάθεση που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ! Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται όνομα με αρχικά Σ. Κ. Πρόκειται για ιδιώτη που εισπράττει επίδομα ανεργίας και διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση, ιδιώτης με αρχικά ονόματος Θ. Σ. και τραπεζικές καταθέσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ εισπράττει επίδομα ανεργίας που κυμαίνεται μεταξύ 461 και 561 ευρώ, ενώ έτερος με αρχικά ονόματος Κ. Ν. που επίσης κάνει χρήση του επιδόματος έχει κατατεθειμένα σε τραπεζικούς του λογαριασμούς 3,9 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική, τέλος, είναι και η περίπτωση γυναίκας με αρχικά ονόματος Δ. Π. Κάνει χρήση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα διαθέτει καταθέσεις άνω των 8 εκατ. ευρώ.
Ανώτατη πηγή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σημείωσε στην «Κ» ότι οι κατάλογοι με τα ονόματα των δικαιούχων δόθηκαν προ μηνών στο υπ. Οικονομικών. Διευκρίνισε ότι η χρήση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ δεν συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων και έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί από τη δουλειά τους.
«Είναι γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας δεν χορηγείται μόνο σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη», παραδέχεται ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού. Το ίδιο στέλεχος συμπληρώνει ότι ο έλεγχος των δικαιούχων διενεργείται από το ΙΚΑ μόνο με βάση τα ένσημα που διαθέτει κάθε ασφαλισμένος.
«Από τον Ιούνιο ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά. Στο διάστημα αυτό αποκαλύφθηκε ότι ποσοστό 7% από το σύνολο των επιδομάτων ανεργίας που χορηγούνται σε τρίτους, δεν κατέληγε σε δικαιούχους του ΟΑΕΔ, αλλά σε άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν υποβάλει πλαστά δικαιολογητικά».
Σημειώνεται ότι από τους 700.000 εγγεγραμμένους στον Οργανισμό, επίδομα ανεργίας εισπράττουν 200.000 δικαιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου