Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ιαπωνικός υπερυπολογιστής περνά σε νέα επίπεδα ισχύος

O Κ Computer στεγάζεται σε μια τεράστια αίθουσα του Προηγμένου Ινστιτούτου Υπολογιστικής Έρευνας RIKEN
O Κ Computer στεγάζεται σε μια τεράστια αίθουσα του Προηγμένου Ινστιτούτου Υπολογιστικής Έρευνας RIKEN  
Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια
Ένας υπερυπολογιστής της Fujitsu με την ονομασία «Κ Computer» διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα των 500 ταχύτερων υπολογιστών του κόσμου, το γνωστό Top500.

Μάλιστα ο K Computer έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε θέσει ο ίδιος και έγινε...... το πρώτο σύστημα που ξεπερνά το όριο των 10 petaflop/s, ή δέκα τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.

Ο υπερυπολογιστής της Fujitsu, που περιλαμβάνει 68.544 επεξεργαστές των οκτώ πυρήνων έκαστος, βρίσκεται στο Προηγμένο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Έρευνας RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Παίρνει το όνομά του από την ιαπωνική λέξη «κέι», που σημαίνει «τετράκις εκατομμύριο».

Τον Ιούνιο του 2011, ενώ ακόμα ήταν ημιτελής, ο ο K Computer πήρε την πρώτη θέση στην κατάταξη Top500 με ταχύτητα 8,16 petaflop/s. Η ισχύς του αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την την τελική επέκτασή του το Νοέμβριο του 2012.

Στη δεύτερη θέση του Top500 παραμένει ο κινεζικός υπερυπολογιστής Tianhe-1 με μέγιστη ταχύτητα 2,57 petaflop/s.

Τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδες συμπληρώνουν συστήματα στις ΗΠΑ (από τις εταιρείες IBM, Cray, SGI), την Κίνα (Dawning) και τη Γαλλία (Bull).

  • Η χώρα με τους περισσότερους υπερυπολογιστές στο Top500 παραμένουν οι ΗΠΑ, ενώ η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση έχοντας ξεπεράσει την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και η Γερμανία.
  • Από τα 500 συστήματα, τα 39 χρησιμοποιούν τσιπ επεξεργασίας γραφικών, συνήθως της NVIDIA.
  • Το 76,8% των 500 υπερυπολογιστών της λίστας χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel
  • To 62% ήδη χρησιμοποιεί επεξεργαστές με τουλάχιστον έξι πυρήνες
  • H ΙΒΜ διατηρεί τη μερίδα του λέοντος με 223 συστήματα, ακολουθούμενη από την HP με 140 συστήματα.
Το Top500 ανανεώνεται κάθε έξι μήνες από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάινχαϊμ στη Γερμανία, του Πανεπιστημίου του Τενεσί και του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Μπέρκλεϊ» στις ΗΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου