Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση Χ. Ράιχενμπαχ για την Ελλάδα: Η ελληνική κρατική μηχανή είναι βαριά άρρωστη

Ο "Γιατρός" έκανε τη διάγνωση του!!!!...
Η Ελλάδα στο έσχατο σημείο της υποτέλειας!!!!! Ξένοι "ειδήμονες" τις δίνουν συμβουλές για το πώς θα ξεπουλήσουν την κρατική περιουσία και θα εξαθλιώσουν τους έλληνες......Διαβάστε το δημοσίευμα........Τις τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης και της ύφεσης, επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χορστ Ράιχενμπαχ, παρουσιάζοντας την πρώτη τριμηνιαία έκθεσή του .....για την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο Χ. Ράιχενμπαχ, η τεχνική βοήθεια που καλείται να παράσχει η Ομάδα Δράσης στις ελληνικές αρχές έχει δύο σημαντικούς στόχους. Την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη συμβολή στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως εκτίμησε ο Χ. Ράιχενμπαχ, η ελληνική κρατική μηχανή θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια την τεχνική στήριξη των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου ο ελληνικός δημόσιος τομέας φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας.

Σύμφωνα με την 37σέλιδη έκθεση της Ομάδας Δράσης, εντοπίζονται αδυναμίες σε μία σειρά βασικών τομέων του δημοσίου. Οι τομείς αυτοί αφορούν τη φορολογική διοίκηση, τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου διοικητικού τομέα, τη δικαστική μεταρρύθμιση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια υγεία και τη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων.

Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει ότι η Ομάδα Δράσης μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να ανταποκριθούν σε τρεις πιεστικές προκλήσεις:

Η πρώτη αφορά τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού. Η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι οικονομικές δυνατότητες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, προκειμένου να στηριχτεί η ζήτηση και η απασχόληση. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνονται εντατικές προσπάθειες για την επίσπευση 100 έργων, συνολικού ύψους περίπου 9 δις. ευρώ, που αφορούν την πολιτική της συνοχής, με το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την Ελλάδα, προκειμένου να υπερκεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με 5 έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων και με τη διαχείριση αποβλήτων και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (πρόγραμμα "Helios"). Σύμφωνα με τον Χ. Ράιχενμπαχ, το φωτοβολταϊκό έργο "Helios", συνολικού εκτιμώμενου κόστους 20 δις. ευρώ, θα παράσχει τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα, ενώ οι πέντε πιθανές αναθέσεις αυτοκινητοδρόμων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 8,7 δις. ευρώ, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 10.000 θέσεις απασχόλησης και να επιδράσουν θετικά στην οικονομία κατά 1,5-2% του ΑΕΠ.

Επίσης, η Ομάδα Δράσης τονίζει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να βρεθούν γρήγορα λύσεις για τη διατήρηση ενός λειτουργικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή θα βοηθήσει τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης των ΜΜΕ, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις ΜΜΕ και 1,5 δις. ευρώ περαιτέρω δανεισμού.

Η δεύτερη πρόκληση, σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης, αφορά την ανάπτυξη μέσω της μεταρρύθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η έκθεση τονίζει ότι η Ομάδα Δράσης θα συνδράμει στην εκ βάθρων μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και των δομών της δημόσιας διοίκησης. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται βοήθεια στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και το σύστημα σχεδιασμού επιχειρηματικών πόρων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η απάτη.

Επιπλέον, επισημαίνονται οι καθυστερήσεις και η ανεπάρκεια του δικαστικού συστήματος, οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη σε πολλές εμπορικές συναλλαγές και διοικητικές διαδικασίες. Υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 165.000 φορολογικές υποθέσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 30 δις. ευρώ οφειλόμενων φόρων. Πολλές από αυτές τις φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν για πάνω από δέκα χρόνια στα δικαστήρια, σημείωσε ο Χ. Ράιχενμπαχ.

Επισημαίνονται, επίσης, οι "υπερβολικά περίπλοκες διαδικασίες για τις δημόσιες προμήθειες".

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, η έκθεση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα χρειαστούν τεχνική βοήθεια προκειμένου να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των δαπανών για την υγεία, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γενική πρόσβαση σε αυτήν και ενισχύοντας την ποιότητα της περίθαλψης.

Η τρίτη πρόκληση, σύμφωνα με την έκθεση, αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ομάδα Δράσης συμβάλλει στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της φορολογικής διοίκησης και της διαχείρισης της δημόσιας οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη φορολογική διοίκηση, η Ομάδα Δράσης εντοπίζει αδυναμίες στην είσπραξη των φόρων και υπογραμμίζει ότι παραμένουν ανεξόφλητοι οφειλόμενοι φόροι, ύψους 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Ο Χ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι μόνο τα 8 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν άμεσα. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, ως το 2013, το οποίο προβλέπει την καταβολή κοινών προσπαθειών από τις ελληνικές αρχές, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενός δικαιότερου, απλούστερου και σταθερού φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, ο Χ. Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε "αντιπαραγωγικό" το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η φορολογητέα βάση είναι υψηλότερη για τους μισθωτούς από ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ομάδα Δράσης θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την Ελβετία, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει την καλύτερη δυνατή φορολογική συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η έκθεση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές δέχονται ήδη βοήθεια στην υλοποίηση συστημάτων για την παρακολούθηση των δαπανών, τη βελτίωση της δημόσιας λογιστικής για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν αποκλίσεων από τον προϋπολογισμό.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συμβολή της Ομάδας Δράσης θα μπορούσε να είναι πολύτιμη στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και στη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος στόχος προβλέπει έσοδα ύψους 1,3 δις. ευρώ ως το τέλος του 2011. Επισημαίνεται, ότι οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν αρχικά αιτήματα για τεχνική βοήθεια στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, στη διευκρίνιση του καθεστώτος χρήσης της γης μέσα από κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στο κτηματολόγιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου