Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Δοκιμή ιπτάμενης τηλεχειριζόμενης βόμβας στις ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση μιας τηλεχειριζόμενης ιπτάμενης υπερηχητικής βόμβας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να πλήττουν στόχους, μέσα σε μια ώρα σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η ιπτάμενη βόμβα που εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο από τη Χαβάη, "πέταξε" στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τον Ειρηνικό "με υπερηχητική ταχύτητα" πριν.....
φθάσει στην ατόλη Κουαζαλέιν, στις Νήσους Μάρσαλ, αναφέρει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί μια ταχύτητα ως υπερηχητική όταν είναι μεγαλύτερη από Mach 5 (πέντε φορές η ταχύτητα του ήχου, πάνω από 6.000 χλμ. την ώρα). Η Κουαζαλέιν βρίσκεται περίπου 4.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χαβάης. Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε με ποια ταχύτητα εκινείτο η ιπτάμενη βολίδα, η οποία είναι εύκολη στον χειρισμό, σε αντίθεση με τους πυραύλους.

Στόχος αυτής της πρώτης δοκιμής ήταν η συγκέντρωση στοιχείων για τις υπερηχητικές πτήσεις, κυρίως σε θέματα "πλοήγησης, καθοδήγησης, ελέγχου και θερμικής προστασίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η αντισυνταγματάρχης Μελίντα Μόργκαν.

Το σχέδιο αυτό, που ονομάζεται "Προηγμένο Υπερηχητικό Όπλο" (AHW, "Advanced Hypersonic Weapon") είναι ένα στοιχείο του προγράμματος που ονομάζεται "ταχύ παγκόσμιο πλήγμα" κι έχει ως στόχο να παρέχει στο στρατό των ΗΠΑ τα μέσα για να πλήξει στόχους στην άλλη πλευρά του κόσμου με συμβατικά όπλα μέσα σε μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου