Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Υπολογιστικό τσιπ προσομοιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου


Τσιπ υπολογιστή μιμείται τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που θα αντιγράφουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ήρθε πιο κοντά μετά την κατασκευή από ερευνητές στις ΗΠΑ ενός τσιπ, που μιμείται τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων), όταν δέχονται νέες πληροφορίες και αντιδρούν σε αυτές.Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Τσι-Σανγκ Πουν, σύμφωνα με το BBC, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τσιπ που προσομοιώνει τη λειτουργία μίας σύναψης του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, κάθε ένας από τους οποίους σχηματίζει συνδέσεις (συνάψεις) με πολλούς άλλους νευρώνες, επιτρέποντας έτσι......
στις πληροφορίες να μεταδίδονται στα «κυκλώματα» του εγκεφάλου. Η δημιουργία νέων συνάψεων, που συνεχώς μεταβάλλονται, εξηγεί τη λεγόμενη «πλαστικότητα» του εγκεφάλου, δηλαδή τη δυνατότητά του να αναδιαμορφώνει τις λειτουργίες του, να μαθαίνει νέα πράγματα και να θυμάται.
Το «εγκεφαλικό τσιπ» έχει περίπου 400 τρανζίστορ και οι καλωδιώσεις του μιμούνται τις νευρωνικές συνδέσεις. Οι πληροφορίες «ρέουν» μέσω των τρανζίστορ με ανάλογο τρόπο με αυτόν που κινούνται μέσω των συνάψεων οι πληροφορίες (στην ουσία τα ιόντα) στα αυθεντικά νευρωνικά κυκλώματα.
Τέτοιου είδους νευρωνικά τσιπ μπορεί στο μέλλον, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν εφικτή την επικοινωνία ανάμεσα σε τεχνητά μέλη του σώματος και στον εγκέφαλο, όπως επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως είπαν οι ερευνητές, οι παράμετροι του κυκλώματος του τσιπ μπορούν να μεταβληθούν κατάλληλα για να μιμηθούν διάφορα «κανάλια» μετάδοσης ιόντων στον εγκέφαλο. «Έχουμε τώρα πια ένα τρόπο να μιμούμαστε κάθε μία ιοντική διαδικασία που συμβαίνει σε ένα νευρώνα», δήλωσε ο Πουν.
Για «εντυπωσιακό επίπεδο βιολογικού ρεαλισμού» έκανε λόγο ο καθηγητής νευροβιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντιν Μπουονομάνο. Οι ερευνητές του ΜΙΤ ευελπιστούν ότι, στο μέλλον, τσιπ σαν το δικό τους θα αποδειχτούν ακόμα πιο γρήγορα από τα βιολογικά κυκλώματα των νευρώνων, όσον αφορά την εκτέλεση διαφόρων νοητικών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου