Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγει δρόμο για την επόμενη ημέρα

Συμφώνησαν στο ΠαΣοΚ ότι επείγει η αναζήτηση νέου προσώπου σε κόμμα και ηγεσία
Ο Γιώργος ανοίγει δρόμο για την επόμενη ημέρα


Το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του ΠαΣοΚ άνοιξε με πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Παρασκευή. Οι προθέσεις του κατέστησαν σαφείς κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε με έξι κορυφαίους υπουργούς (τους κκ. Δ. Ρέππα, Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Παπουτσή και Αννα Διαμαντοπούλου). Σύμφωνα με τα όσα αφέθηκαν να εννοηθούν, ο κ. Παπανδρέου δεν δήλωσε με σαφήνεια ότι ...... σκοπεύει να αποχωρήσει. Η ατμόσφαιρα των συζητήσεων όμως άφησε σε όλους την εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει λάβει τις αποφάσεις του και πως έχει κάθε διάθεση να διευκολύνει την ομαλή ροή των εσωκομματικών εξελίξεων.
Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου και αφότου εκδηλώθηκαν πιέσεις από το εσωτερικό του ΠαΣοΚ για την ανασύνταξη του κόμματος εν όψει εκλογών, ο κ. Γ. Παπανδρέου κάνει το μεγάλο βήμα και ανοίγει την πόρτα για την αλλαγή φρουράς και στο κόμμα. Απομένει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επίδοξους διαδόχους.
Κάποιες από τις συζητήσεις της περασμένης Παρασκευής έγιναν σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, όπως επιβεβαιώνουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε αυτές, οι οποίοι εξέλαβαν τα όσα συζήτησε μαζί τους ο κ. Παπανδρέου ως την τελευταία πράξη ενός πολυετούς δράματος γύρω από το θέμα της ηγεσίας στο ΠαΣοΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τους συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, αλλά και από τον κύκλο των στενών συνεργατών του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδωσε δύο ενδείξεις για την απόφασή του να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής.
Στήριξη κυβέρνησης και ενότητα
Κατ’ αρχάς επισήμανε ότι ως τις 20 Δεκεμβρίου προέχουν η ανεπιφύλακτη στήριξη όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης Παπαδήμου και η διασφάλιση της επιτυχίας της. Οι αναφορές αυτές οδήγησαν τους περισσότερους στη βεβαιότητα ότι αυτός θα είναι και ο χρόνος ενεργοποίησης των διαδικασιών προς την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ.
Η έτερη, επίμονη αναφορά του κ. Παπανδρέου ήταν η με κάθε τρόπο διασφάλιση της ενότητας του ΠαΣοΚ. Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε και σημείο συμφωνίας με όλους τους υπουργούς που συνομίλησαν με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ την Παρασκευή. Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε ως σαφής ένδειξη για το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν μείζονα εσωκομματική αναταραχή, ειδικώς αφότου διαπιστώσει ότι η παραμονή του στην ηγεσία δεν θα έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του κόμματος, της ΚΟ και των μελών της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις της Παρασκευής: «Ο Παπανδρέου δεν έχει καμία διάθεση να παραμείνει με το ζόρι στην ηγεσία του ΠαΣοΚ».
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών του με τα κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη εντός της εβδομάδας, όπου θα έχει συνάντηση και με τον κ. Θ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας το ΠαΣοΚ ως σήμερα.
Διαδικασίες και σενάρια
Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν στην παρούσα συγκυρία είναι ότι επείγει για το ΠαΣοΚ η εφεύρεση της νέας πολιτικής του ταυτότητας, διαδικασία που συνδέεται και με το πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή όμως ο άγνωστες παράμετροι για όλους είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές και ο χρόνος διεξαγωγής τους.
Ενα από τα εκκρεμή ζητήματα, αφότου και επισήμως ανοίξει το θέμα της ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Το ενδεχόμενο εκλογής από τη βάση αντιμετωπίζεται ως προβληματικό υπό τις παρούσες συνθήκες και καθώς οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να στηθούν εσωκομματικές κάλπες δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.
Κατόπιν αυτών μελετώνται ήδη τα σενάρια για την ομαλή διαδοχή. Μια εκδοχή που χαρακτηρίζεται «βελούδινη αποχώρηση» θέλει τον κ. Παπανδρέου να αποδέχεται ότι ο κύκλος του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ έχει κλείσει και να δρομολογεί τις διαδικασίες πριν από το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο δίνει, σύμφωνα με πολλούς, στον πρώην πρωθυπουργό τη δυνατότητα της αξιοπρεπούς αποχώρησης και στο ΠαΣοΚ την πιθανότητα να μπει σε τροχιά ανασύνταξης και πολιτικής αναβάπτισης.
Η δεύτερη εκδοχή φέρει τον κ. Παπανδρέου να διατηρεί προσωρινώς τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος, αλλά να μην είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ή ακόμη και βουλευτής. Σε αυτήν την περίπτωση ένα έκτακτο συνέδριο θα μπορούσε να εκλέξει τον υποψήφιο πρωθυπουργό, ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου του κόμματος.
Παρά την παραδοξότητα αυτού του σεναρίου, κάποιοι εκτιμούν ότι παρέχει τα εχέγγυα για την κατά το δυνατόν ομαλότερη πορεία προς τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου