Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ECOFIN: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για τη στήριξη των τραπεζών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν τις τράπεζες και θα αποτρέψουν την πιστωτική στενότητα, τη στιγμή που το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας απειλεί να βάλει την κρίση χρέους της ευρωζώνης σε μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση.
Οι ευρωπαίοι επεδίωκαν την ενεργοποίηση του νέου διευρυμένου μηχανισμού ευρωστήριξης από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρέμβει αποφασιστικά, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα από τις χώρες της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας......


Στο επίκεντρο του Ecofin βρέθηκαν οι δύο τρόποι με τους οποίους θα αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF.

Ο πρώτος προβλέπει την έκδοση «πιστοποιητικών μερικής προστασίας», μία μορφή ασφάλισης για τις πωλήσεις ομολόγων. Δηλαδή, ο επενδυτής που θα αγοράζει ένα ευρωπαϊκό κρατικό ομόλογο θα καλύπτεται σε ένα ποσοστό (μάλλον το 20% έως 25%), σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους.

Κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι αν αυτά τα πιστοποιητικά θα τα διαπραγματεύονται ελεύθερα ή θα είναι συνδεδεμένα με τα ομόλογα.

Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα πρόκειται για μία μορφή ασφάλιστρων κινδύνου, όπως τα CDS (credit default swaps).

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ή περισσότερων οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV), που θα προσελκύσει επενδυτές για την αγορά ομολόγων των χωρών με έντονα προβλήματα χρέους. Στόχος είναι κυρίως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από την Κίνα, τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό το όχημα θα έχει το ΔΝΤ, όπως απαιτούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), οι «17» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Μία από τις κυριότερες πηγές διαφωνιών είναι η δυνατότητα ενίσχυσης του ΕΤΧΣ με τα «λογιστικά» κεφάλαια του ΔΝΤ, που έως τώρα όμως η διαχείριση τους είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κεντρικών τραπεζών.

Λουξεμβούργο και Αυστρία παρουσιάζονται θετικές στην παραπάνω επιλογή, η οποία στην πρόσφατη σύνοδο στις Κάννες της G-20 προτάθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Όμως, το Βερολίνο απορρίπτει σθεναρά αυτήν την πρόταση.

Στη σύνοδο της G-20 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ζήτησαν οι κεντρικές τράπεζες να συνεισφέρουν στο ΕΤΧΣ με 50-60 δισ. ευρώ, που θα αντληθούν από τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (DTS), τα οποία κάθε μέλος του ΔΝΤ έχει στη διάθεσή του.

Όμως, το Βερολίνο προέβαλε βέτο, λέγοντας ότι με αυτήν την πρόταση αποδυναμώνεται η ανεξαρτησία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου