Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ... Στα 55 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το κράτος!!!!

Σχέδιο για την αποπληρωμή σε 36 δόσεις των οφειλών προς την εφορία που έχουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα...
54,5 δισ. ευρώ. Η ελάχιστη δόση πιθανόν να οριστεί στα 100 ευρώ από 300 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να ......
διευκολυνθούν οι οφειλέτες. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ερωτηθείς σχετικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε: «Εχουμε καταλήξει και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία ανακοίνωση γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε όμως να ξεφύγουμε από το υφιστάμενο πλαίσιο, μπορούμε να το βελτιώσουμε, αλλά όχι να κάνουμε ειδικές ρυθμίσεις πέρα από αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (σ.σ. νόμος 2648/1998)». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για νέα ειδική ρύθμιση αλλά για διεύρυνση της υπάρχουσας ρύθμισης τμηματικής καταβολής χρεών. Προκειμένου κάποιος φορολογούμενος ή μία επιχείρηση να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην εφορία. Εφόσον πληροί το σύνολο των κριτηρίων μπορεί να πληρώσει το χρέος του σε 26, κατ’ ανώτατο όριο, δόσεις. Βέβαια, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που δίνεται το ανώτατο όριο των δόσεων. Ο νόμος τούς παρέχει τη δυνατότητα να κάνουν δεύτερη αίτηση και να ζητήσουν επιπλέον δόσεις (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 48. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών συνήθως οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 1516 με βάση τα σημερινά κριτήρια. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι με την πρώτη αίτηση να παρέχονται μέχρι και 36 δόσεις. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι «υπάρχουν τα κριτήρια, βάσει των οποίων αποφαίνεται η αρμόδια υπηρεσία για τον αριθμό των δόσεων σε πρώτη φάση και μετά από επαναίτηση σε δεύτερη φάση. Αυτά τα κριτήρια –και επεκτείνοντας όχι μόνο αυτά τα κριτήρια, αλλά και δίνοντας και ουσιαστική αντιμετώπιση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων– στην οικονομική τους συμπεριφορά με πραγματικά στοιχεία, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον ΚΕΔΕ». Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από το αρμόδιο όργανο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας αυτών ως ακολούθως: 1. Οικονομική αδυναμία 1 μέχρι 5. 2. Διασφάλιση οφειλής 0 μέχρι 4. 3. Είδος οφειλής 0 μέχρι 5. 4. Συμπεριφορά οφειλέτη 0 μέχρι 4. 5. Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση 0 μέχρι 4. 6. Kρίση προϊσταμένου 1 μέχρι 4. Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αξιολογηθεί με τον μεγαλύτερο συντελεστή σε κάθε κατηγορία μπορεί να πληρώσει το χρέος του σε 26 δόσεις. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις. Οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση εφόσον δεν καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν νέα αίτηση κι, εφόσον εγκριθεί, οι δόσεις μπορεί να φθάσουν τις 48.

http://fimotro.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4252.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου