Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στοιχεία επίσημης έκθεσης: Οι εν κρίσει σήμερα χώρες αύριο θα ευημερούν, αν και εφόσον...

Τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ερίζουν για το αν σώζεται ή όχι η Ελλάδα, μία επίσημη έκθεση (Berenberg Bank/The Lisbon Council) έρχεται να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα και οι λοιπές πληγείσες χώρες της Ευρωζώνης κάνουν τουλάχιστον κάτι σωστό. Τι είναι αυτό;...


Αναπροσαρμόζουν τις δομές τους και....... αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα, αντιμετωπίζοντας τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι τρέχουσες συνθήκες ύφεσης έχουν «θολώσει» την πρόοδο που έχουν σημειώσει, αλλά αν καταφέρουν να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης – πράγμα καθόλου εύκολο για πολλές από αυτές – θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

«Πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης διέρχονται μία φάση ριζικών δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενδυναμώνοντας τις διοικητικές δομές τους. Την ίδια στιγμή, άλλες πολύ περισσότερο χρεωμένες μείζονες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας δεν κάνουν το ίδιο. Εάν η Ευρωζώνη κατορθώσει να βγει από την παρούσα κρίση και παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε τελικά να αναδυθεί ως η πλέον δυναμική των μειζόνων οικονομιών της Δύσης», αναφέρει η έκθεση.

Οι παράγοντες βάσει των οποίων μετρήθηκαν οι επιδόσεις των χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι: η δημοσιονομική προσαρμογή, οι αλλαγές στο κόστος εργασίας, η αναπτυξιακή δυναμική, η ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Στην κορυφή της λίστας κατατάσσονται η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αν οι τελευταίες καταφέρουν να... μη «στραγγαλίσουν» τις οικονομίες των πρώτων με ολοένα και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, τότε οι εν κρίσει σήμερα χώρες, αύριο θα ευημερούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου