Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Υπερυπουργείο για να σωθεί (!) το ευρώ



Το σχέδιο διάσωσης του ευρώ αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δεν είναι άλλο από ένα υπερυπουργείο Οικονομικών με διευρυμένες εξουσίες στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο κ. Μπαρόζο πιστεύει ότι η ευρωζώνη πρέπει σταδιακά να .....
αποκτήσει τις δυνάμεις μιας εθνικής κυβέρνησης, με ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών και το δικαίωμα φορολόγησης ή έκδοσης κοινών ομολόγων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης του ευρώ. Στόχος είναι η δημιουργία «ενός εμβρυικού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη σχεδόν αμέσως», ενώ το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός Ταμείου εντός των επόμενων 18 μηνών, το οποίο θα μπορέσει να παρέχει κίνητρα στις χώρες που προσπαθούν να αναμορφώσουν την οικονομία τους. Το Ταμείο αυτό θα μετεξελιχθεί σε υπουργείο της ευρωζώνης. Αρχικά θα προσφέρει βοήθεια μόνο στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα υπογράφουν «συμβάσεις» με τις Βρυξέλλες, εντασσόμενες έτσι σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μια διαδικασία ανάλογη με τα τρέχοντα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Βέβαια, προβλέπεται ότι αντίστοιχα «μνημόνια» θα υπογράφουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν αυτό το διάστημα τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι η συγκέντρωση δύναμης από την ευρωζώνη ήταν αναγκαία για να διασφαλιστεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος και προειδοποίησε τους εθνικούς ηγέτες ότι διακινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν «τον πανικό στην αγορά», αν δεν επιταχύνουν την αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης. «Πρέπει να αντικρούσουμε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης, δείχνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία και την ενσωμάτωση» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Ανησυχώ ότι τώρα δεν έχουν όλες οι πρωτεύουσες την ίδια αίσθηση του επείγοντος που είχαν πριν από μερικούς μήνες» πρόσθεσε.

http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου