Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Βροχή προαπαιτούμενων και εποπτεία για δόσεις και "κούρεμα"

«Τα κεφάλια μέσα» ήταν η... δεύτερη αντίδραση στελεχών του οικονομικού επιτελείου όταν τελείωσε η διαπραγμάτευση στο Eurogroup. Η ανακούφιση για την πολυαναμενόμενη απόφαση καταβολής της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ, βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με δεκάδες «προαπαιτούμενες δράσεις» για την.... νέα αξιολόγηση που ζητούν οι δανειστές ώστε να φτάσουν το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε 3 δόσεις τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ του πακέτου των 43,7 δισ. ευρώ.

Κατά γράμμα εφαρμογή του μνημονίου ακόμη και μετά το επίσημο «τέλος» του το 2016 συμφώνησε επίσης το Eurogroup για να εγκριθεί στο... άμεσο μέλλον, το πακέτο των 3 παρεμβάσεων στο ύψος του χρέους.

«Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα για να μην δώσουμε και πάλι αφορμή για καθυστερήσεις» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος, εξηγώντας ότι στο μνημόνιο που οριστικοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, περιλαμβάνεται ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος αλλά και προώθησης δεκάδων μεταρρυθμίσεων. «Είναι τα λιγότερο κοινωνικά επώδυνα αλλά και τα πιο δύσκολα μέτρα που έχουν καθυστερήσει μήνες και τώρα πρέπει να γίνουν» ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα στην οποία με σαφήνεια αναγνωρίζεται ότι «η Ελλάδα έχει εφαρμόσει» όλα τα συμφωνηθέντα», δηλαδή τις προαπαιτούμενες δράσεις, οι δανειστές θέτουν τους εξής όρους:

1. Τα κράτη μέλη «είναι διατεθειμένα να εξετάσουν» μία σειρά από πρωτοβουλίες μείωσης του χρέους. Γίνεται σαφές όμως ότι πρωτοβουλίες (μείωση επιτοκίου, κόστους εγγυήσεων, παράταση δανείων) θα γίνουν «με σταδιακό τρόπο και θα εξαρτώνται από την ισχυρή εφαρμογή από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο του προγράμματος, καθώς και κατά την μετά του προγράμματος (μετά το 2016 δηλαδή) περίοδο παρακολούθησης». Αναφέρεται επίσης στα μέτρα ότι θα εξετάσει και η νέα μείωση της συγχρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ.

2. Για τη δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναφέρεται ότι η εκταμίευση των 9,3 δισ. ευρώ που δεν θα έρθουν το 2012 «θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων του μνημονίου» με έμφαση στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο.

Επίσης, το Eurogroup οριστικοποίησε και την νέα επιτροπεία. Αναφέρεται στα «νέα μέσα για τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος, ιδίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών» και στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους στον οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά «και το 30% κάθε υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος». Αναφέρεται επίσης ότι «η Ελλάδα θα αυξήσει επίσης τη διαφάνεια και θα παρέχει πλήρεις εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφορίες στο EFSF για κάθε ξεχωριστή συναλλαγή από τον λογαριασμό».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου