Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η Τράπεζα Πειραιώς μπλοκάρει την πώληση της Εγνατίας

«Μπλόκο» στην αποκρατικοποίηση της Εγνατίας και αποθάρρυνση των επενδυτών φέρνουν οι προσφυγές στην Δικαιοσύνη από την Τράπεζα Πειραιώς, τους εργαζομένους της Εγνατίας Οδού ΑΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), με τις οποίες ζητούν - μεταξύ άλλων - την ακύρωση της απόφασης μεταβίβασης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού στο ......Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Μάλιστα, η υπόθεση κρύβει σοβαρές παραλείψεις από πλευράς δημοσίου, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ζητά να τις επιστραφεί το δάνειο, ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην........
Εγνατία το 2006, θεωρώντας ότι με την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έχασε τα ενέχυρά της. Παράλληλα, η εμπλοκή του ΤΕΟ αναδεικνύει σοβαρό ατόπημα της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, η οποία παραχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ οδικό άξονα που δεν ανήκει στην Εγνατία, αλλά στο ΤΕΟ!

Τι έγινε με την Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την υπαγωγή της Εγνατίας στο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της Εγνατίας Οδού, του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, καταγγέλλοντας τη δανεική σύμβαση, που είχε συνάψει με την Εγνατία και ζητώντας να τις αναγνωριστεί ενέχυρο, ενώ προσέφυγε και στο ΣτΕ, αιτούμενη την ακύρωση της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής.

Στο Πρωτοδικείο η Τράπεζα ζητά να τις επιστραφεί το δάνειο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που είχε δώσει στην Εγνατία το 2006, ενώ στην προσφυγή στο ΣτΕ επικαλείται παραβίαση του συνταγματικού της δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αφού η Εγνατία πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ -μαζί με τα ενέχυρά της - χωρίς να έχει ενημερωθεί το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, υποστηρίζοντας ότι απώλεσε τις διασφαλίσεις της, τις οποίες και διεκδικεί.

Η Τράπεζα, καταγγέλλοντας τη σύμβαση, θέτει ζήτημα αποπληρωμής του δανείου, το οποίο εξυπηρετούνταν από τα διόδια, κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, καθώς οι σταθμοί διοδίων που προβλέπονταν στην μεταξύ τους σύμβαση, δεν είχαν ανοίξει. Το δάνειο των 250 εκατ. ευρώ δόθηκε το 2006 για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου και, μάλιστα, ένα τμήμα του προοριζόταν για την δημιουργία των σταθμών διοδίων. 
 
http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4496.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου