Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μετωπική «σύγκρουση» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το Μνημόνιο

«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, βρείτε ένα καλό επιχείρημα γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;», σημείωσε με ......επίταση και τόνο αυστηρότητας ο Γιάννης Δραγασάκης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο εκδίπλωσης των πτυχών της σχετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διερεύνηση ως «όπλο» στα χέρια της χώρας
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από κόμματα», υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι «Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε αυτή την κατάσταση».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι «η πρόταση αποσκοπεί στην κάθαρση και τη διέξοδο, διότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αποκατασταθεί η ηθική και πολιτική τάξη», υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση περί διερεύνησης των όρων και τνω συνθηκών υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο είχε υιοθετηθεί και από τον Αντώνη Σαμαρά, όσο εκείνος ήταν ακόμη επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση - «εταιρεία» κουκουλώματος
«Η εταιρεία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει» δημείωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, καταφερόμενος με οξύτητα εναντίον της απόφασης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση περί μη υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία του απογευματος.
«Ούτε εσείς της ΔΗΜΑΡ θα την ψηφίσετε για να μη χαλάσει η εταιρική σχέση;», παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης, διαπιστώνοντας, ειρωνικά, ότι «δεν υπάρχει restart, για να χρησιμοποιήσω την αργκό του κ. Σαμαρά, χωρίς κάθαρση». «Ποιος θα ζημιωθεί αν γίνει η εξεταστική; Μόνο όσοι έχουν ευθύνη», εκτίμησε, προβλέποντας ότι τα όποια στοιχεία προκύψουν θα είναι βέλη στη φαρέτρα «που θα μας χρειαστούν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε».

«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς μια χώρα με οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του εισοδήματος, με μεγάλη εισροή κονδυλίων κατάντησε εδώ που κατάντησε; Πώς από την οικονομική άνοδο οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία; Ποιοι έφταιξαν, ποιοι κέρδισαν;», ρώτησε ρητορικά το Σώμα ο κ. Δραγασάκης, αναφέροντας πως υπολογίζονται σε 10.000 οι off-shore διαμέσου των οποίων διακινούνται περίπου 500 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, υποστήριξε «Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Να το ερευνήσουμε. Γιατί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έλεγαν τον Αύγουστο του 2009 ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια αντοχής στην οικονομική κρίση; Πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος που χρησιμοποιήθηκαν; Υπήρχε επίγνωση της αναθεώρησης των στοιχείων; Ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών παραγόντων της χώρας με τον Ντομινίκ Στρος-Καν; Πώς και γιατί και από ποιους αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στις υποθέσεις της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας;».

Συνεχίζοντας, ο πολιτικός της Αριστεράς έθεσε το ερώτημα «γιατί έγινε δεκτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το συγκεκριμένο μείγμα και μοντέλο πολιτικής όταν ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να αποδώσει». «Γιατί δεν έγινε αμέσως αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους; Δεν πρέπει να καλέσουμε εδώ στελέχη του ΔΝΤ να μας πουν; Δεν θέλετε να μάθετε ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS, δηλαδή με τη χρεοκοπία της χώρας. Τι έγινε με το PSI; Ποιος αποφάσισε να καταστρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα σας κυνηγούν αυτά τα ερωτήματα», σταχυολόγησε ενδεικτικά ο κ. Δραγασάκης.

«Δημαγωγείτε», τονίζει η τρικομματική κυβέρνηση
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εκ μέρους της πλειοψηφίας τόνισε ότι «αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας», αποκαλώντας την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη».
«Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης», είπε ο κ. Τασούλας, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας». Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε πως «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα την στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την ''εταιρεία'' που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε.

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας αποκάλεσε την πρόταση «συρραφή αρκετών απόψεων συνιστωσών, νομικιστών και αντικαπιταλιστών, αλλά είναι απούσες οι συνιστώσες της λογικής και της πολιτικής».
«Μας εκπλήσσει η επιμονή για αυτή την πρόταση», εκτίμησε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής της, Νίκος Τσούκαλης, σημειώνοντας «ότι υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία που χρήζουν έρευνας αλλά το ερώτημα είναι με ποιούς όρους και αρχές θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση».
Ο κ. Τσούκαλης έδειξε με φανερό τρόπο τη δυσφορία του για το περί «εταιρείας», λέγοντας «Μας εξέπληξε ότι συμμετέχουμε σε μια ''εταιρεία'' που έχει ένα αποκλειστικό στόχο: να μοιράσει τη λεία. Είμαστε τα… συνεταιράκια που έχουμε αναλάβει εργολαβικά να καταστρέψουμε τη χώρα. Και αυτά λέγονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup», διερωτώμενος, «Μπορεί έτσι η Βουλή να δει ψύχραιμα τι έγινε; Είναι τέτοιο το περιεχόμενο της πρότασης;».

Υπερψηφίζει με «ναι μεν, αλλά» η αντιπολίτευση
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νότη Μαριά τόνισαν ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κουκούλωμα για το πώς οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ». «Η κάθαρση θα έρθει, ψηφίζουμε την πρότασή σας παρότι η δική μας πρόταση είναι πληρέστερη», παρατήρησε εν τούτοις ο κ. Μαριάς.
Εκ μέορυς της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης εκτίμησε πως «ο λαός έχει την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν», δηλώνοντας πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση.
Εκπλήσσοντας κάπως, ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, αφού υποστήριξε ότι «καμία διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική κρίση», καθώς λύση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει, δήλωσς πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση, αν «δεν υπάρχουν τα εργαλεία διερεύνησης» και ως εκ τούτου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πενιχρά».
 
http://www.lykavitos.gr/2012/11/blog-post_835.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου