Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Θα πρέπει να ξανασχοληθούμε με αυτά τα σκουπίδια (τους Έλληνες εννοεί) την Ανοιξη


Spiegel: Την Ανοιξη θα πρέπει να ξανασχοληθούμε με αυτά τα σκουπίδια

Σχόλιο. Όταν ένας "εταίρος" σε αποκαλεί ΣΚΟΥΠΙΔΙ, τότε θα πρέπει να προβληματιστούν πολλοί...και κυρίως αυτοί οι οποίοι "διαπραγματεύονται" μαζί τους και γονυπετείς, παρακαλούν για νέα δάνεια....Το χαρακτηρισμό, εμείς, ο Ελληνικός Λαός, τον επιστρέφουμε στους Γερμανούς αξιωματούχους, ως απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ....Ας ασχοληθούν οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί, με τους....κτηνοβάτες τους, και ας μας αφήσουν ήσυχους....
Με το χρέος να παραμένει απαγορευτικά υψηλό, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να εντείνει την πολιτική λιτότητας ενώ οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι, γράφει το γερμανικό περιοδικό και κατηγορεί με ......
πρωτοφανή δριμύτητα την Ανγκελα Μέρκελ ότι λόγω των γερμανικών εκλογών δεν συζητάει καν για κούρεμα.
Ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο είναι μέσω ενός κουρέματος στο οποίο θα συμμετέχουν οι πιστωτές της κυβέρνησης, πιστεύει το ΔΝΤ, όπως γράφει το περιοδικό. Όμως, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών το Βερολίνο αρνείται ακόμη και να εξετάσει αυτή την πρόταση, αναφέρει.
Ένα τέτοιο βήμα θα ανακούφιζε την Ελλάδα από τα βάρη της και θα της έδινε την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές. Όμως, καταλήγει το Spiegel, οι πραγματικοί αριθμοί συχνά λείπουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό, παρά την απόφαση του Eurogroup, όπως είπε ανώτατος γερμανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «την άνοιξη, θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ' αυτά τα σκουπίδια». Με αυτή τη δήλωση-βόμβα ο Γερμανός αξιωματούχος εννοεί ότι την άνοιξη η Γερμανία θα αναγκαστεί να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.
Τα σκουπίδια και το κούρεμα
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε περισσότερη λιτότητα ενώ ήδη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε βαθμό ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς έξοδο από την ύφεση.
«Ο Σόιμπλε το γνωρίζει αυτό», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Όμως προβάλει επιχειρήματα που δεν ευσταθούν. «Η Γερμανία έχει συνηθίσει να γίνεται το δικό της στην ευρωζώνη. Όμως πλέον αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της Τρόικας Γιοργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, Τόμας Βίζερ από το Euro Working Group και Πόουλ Τόμπσον από το ΔΝΤ ζητούν κούρεμα του χρέους. Στόχος τους είναι το 2020 να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, στο οποίο θα φθάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους» υπογραμμίζει το άρθρο.
Γιατί μαλώνουν Λαγκάρντ-Σόιμπλε
Το Spiegel αναλύει επίσης γιατί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φιλονικεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο λόγος είναι απλός. Αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να ξεγράψει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους Γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο» λέει το περιοδικό, σε μια πρωτοφανή επίθεση ειλικρίνειας εναντίον της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης.

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου