Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Γκρίζα ζώνη η επαναγορά χρέους - Σόιμπλε: Θα ολοκληρωθεί επιτυχώς

Γκρίζα ζώνη η επαναγορά χρέους - Σόιμπλε: Θα ολοκληρωθεί επιτυχώς Η επαναγορά του χρέους θα χρηματοδοτηθεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας και από εκδόσεις εντόκων γραμματίων δήλωσε πριν από λίγο ο Βόλφγκανγκλ Σόιμπλε δηλώνοντας αισιόδοξος για την....
έκβασή της, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα, ότι εάν η επαναγορά δεν αποδώσει η τρόικα θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα.

Ενέσεις αβεβαιότητας προκαλεί στο ευρώ – παρά το γενικό θετικό κλίμα- το προγραμμα επαναγοράς ομολόγων που περιλαμβάνεται στη χθεσινή συμφωνία.
Το κοινό νόμισμα υπαναχώρησε από το υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου με την ανησυχία ότι η συμφωνία για επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα μπορεί να σκοντάψει, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης.
Το ευρώ υπέστη διορθωτικές κινήσεις και έναντι του γεν.
«Υπάρχει αβεβαιότητα σχετιικά με την επαναγορά ομολόγων», σημείωνει στο Bloomberg o νομισματικός αναλυτής Γκάρι Φρεντ. Και προσθέτει: «Μοιάζει περίπου σαν η Ελλάδα να θέλει να επιδιώξει επαναγορά χρέους από τώρα έως τις 13 Δεκεμβρίου. Δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσει αυτό και δείχνει ότι το ΔΝΤ θεωρεί τμήμα της σύμφωνίας ως προαπαιτούμενο της επιτυχούς επαναγοράς.
Τι λέει το ΔΝΤ
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναφέρεται:

«Αφ΄ης στιγμής πραγμνατοποιηθεί πρόοδος στην εξειδίκευση και την υλοποίηση των σημερινών (σσ: χθεσινών) δεσμεύσεων, ειδικά όσον αφορά στην εφαρμογή της επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλθιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης του ελληνικού πριογράμματος.

Η αντίστοιχη αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup (που παρατίθεται κατωτέρω ολόκληρο) είναι η εξής:
To Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση επισήμως να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου, υπό τον όρο της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και ύστερα από έκθεση επί της έκβασης της πιθανής επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup
To Eurogroup έχει υπόψιν του ότι μεταξύ ότι Ελλάδας και τρόικας έχει επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία στο αναθεωρημένο πρόγραμμα και ότι σύμφωνα με την τρόικα, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.
Το Eurogroup χαιρετίζει ιδιαίτερα την αναθεωρημένη αποτίμηση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κατά ικανοποιητικό τρόπο μία ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων καθώς επίσης τον προϋπολογισμό του 2013 και ένα φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-16.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων εργαλείων ενίσχυσης της εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος, ιδίως με μέσα διόρθωσης των μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τα επιτεύγματα τόσο των δημοσιονομικών όσο και των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων και μέσω ισχυροτερων κανόνων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και των κανόνων ελέγχου. Η Ελλάδα έχει επίσης σημαντικά βελτιώσει τον ειδικό λογαριαμσό για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευόμενα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και το 30% της υπέρβασης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε αυτόν τον λογαριασμό ώστε να εξυπηρετήσει σε τρίμηνη βάση την πληρωμή του χρέους. Η Ελλάδα επίσης θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα παράσχει πλήρεις προ και μετά των συναλλαγών του ειδικού λογαριασμού, πληροφορίες προς το EFSF/ESM.
Το Eurogroup επαίνεσε εκ νέου τις (ελληνικές) αρχές για την αποδεδειγμένα ισχυρή προσήλωσή τους στο πρόγραμμα προσαρμογής και επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.
Το Eurogroup παρατήρησε ότι οι προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012, κυρίως εξαιτίας της επιδεινωθείσης μακροοικονομικής κατάστασης και καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος
Το Eurogroup θεώρησε ότι η αναγκαία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και η συνεπαγόμενη αναβολή στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 δημιουργεί την ανάγκη για μία ευρύτερη προσέγγιση της βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνει, μεσοπρόθεσμα, χαμηλότερα επίπεδα χρέους εξομαλύνοντας την τρέχουσα καμπύλη χρηματοδότησης μετά το 2020 και διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση του.
Υπό αυτές τις συνθήκες (…) τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
- Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).
- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.
- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.
Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθησή πως η από κοινού λήψη των προαναφερθέντων δράσεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος θα φέρουν το κρατικό χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι καθ' όλη την τρέχουσα και την επόμενη δεκαετία επιτρέποντας την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. (...)
Οσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται:
«Το Eurogroup συμπεραίνει ότι όλα τα απαιτούμενα στοιχεία είναι τώρα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF, η οποία φθάνει στο ποσό των 43,7 δισ. 10,6 δισ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και 23,8 δισ σε ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο. Η εκταμίευση του εναπομένοντος κεφαλαίου θα γίνει σε τρεις υπο - δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύνδεση με την εφαρμογή των χρονικών ορίων του Μνημονίου (συμπεριλαμβαμομένης της μεταρρύθμισης του φορολογικού τον Ιανουάριο) σε συμφωνία με την τρόικα». Το Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση επισήμως να εποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου, υπό τον όρο της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και ύστερα από έκθεση επί της έκβασης της πιθανής επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63744568

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου