Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΙAΠΩΝΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 1,3 ΔΙΣ ΔΟΛ. ΡΙΧΝΕΙ 29% ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ OLYMPUS

Κατακόρυφη πτώση 29% σημείωσε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο η μετοχή της εταιρίας κατασκευής ιατρικού και φωτογραφικού εξοπλισμού «Olympus», μετά την ομολογία της για συγκάλυψη επί σειρά ετών σημαντικών οικονομικών ζημιών της από επενδυτικές...
τοποθετήσεις.Οι αποκαλύψεις δείχνουν να δικαιώνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μάϊκλ Γούντφορντ, ο οποίος μετά την απόλυσή του στις 14 Οκτωβρίου, επιχειρεί να ρίξει φως στο σκάνδαλο με τις διαμφισβητούμενες πληρωμές ύψους 1,3 δισ.δολ......
Ο πρόεδρος της εταιρείας Σουίτσι Τακαγιάμα, απέδωσε ευθύνες συγκάλυψης του σκανδάλου στον προκάτοχο της θέσης του έως τις 26 Οκτωβρίου, Τσουϊόσι Κικουκάουα, στον αντιπρόεδρο Χισάσι Μόρι και στον εσωτερικό ελεγκτή Χιντέο Γιαμάντα, επισημαίνοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής εναντίον τους.
Η "Olympus" ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει πως κονδύλια σχετιζόμενα με την ύψους 2,2 δισ.δολ. εξαγορά της βρετανικής εταιρίας Gyrus το 2008, χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη ζημιών που είχαν προκληθεί από επενδυτικές τοποθετήσεις.
Η αποκάλυψη οδηγεί σε νομικές διαδικασίες για λογιστική απάτη κατά της εταιρείας, των διευθυντών της, και των ελεγκτών της, εκ μέρους των μετόχων. Από την ημέρα της σταδιακής αποκάλυψης του σκανδάλου, η "Olympus" έχει απωλέσει 6 δισ. δολ. ή ποσοστό 70% της κεφαλαιοποίησής της.
Οι ιαπωνικές χρηματιστηριακές Αρχές εξετάζουν την πιθανή αναστολή στη διαπραγμάτευση επί της μετοχής της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου