Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Εκτός λίστας Βαρέων-Ανθυγιεινών 166.000 εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον κατάλογο που οριστικοποιήθηκε, θα υπάγονται σ’αυτήν περίπου 365.000 από 531.000 που ήταν μέχρι σήμερα

Σημαντικές εξαιρέσεις επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, που αγγίζουν 166.000 εργαζομένους, αποσύνδεση των ειδικών επιδομάτων από το σύστημα ασφάλισης, αλλά και ένταξη νέων ειδικοτήτων, περιλαμβάνει η καινούργια λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που οριστικοποιήθηκε με την......
υπογραφή του υπουργού, μετά και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από τη διαρκή επιτροπή των ΒΑΕ. Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτήν, στα ΒΑΕ θα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Ωστόσο σε καθεστώς ΒΑΕ θα παραμείνουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, εφόσον έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες).
Οσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους. Επομένως θα επιβαρυνθούν με έως και πέντε έτη εργασίας έως τη συνταξιοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό για πλήρη σύνταξη και από το 53ο στο 58ο για μειωμένη, για όλους όσοι έχουν 10.500 ένσημα, από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ.
Επίσης, η νέα λίστα δεν μειώνει μόνο τους μέχρι πρότινος δικαιούχους συντάξεων αλλά και τα ειδικά επιδόματα, ακόμη και για τους εντασσόμενους στη νέα λίστα των ΒΑΕ, καθώς τόσο οι παροχές όσο και οι ειδικοί όροι εργασίας αποσυνδέονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς και μεταβιβάζονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Στις νέες κατηγορίες που εντάσσονται στα ΒΑΕ, περιλαμβάνονται οι εξής: νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, αγρεργάτες σε θερμοκήπια και ψεκασμούς, εργάτες αλιείας, εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Εκτός λίστας
Οι ειδικότητες που βρίσκονται πλέον εκτός λίστας είναι οι εξής:
– Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.λπ.).
– Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο.
– Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες.
– Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
– Καμαριέρες.
– Κομμωτές, κουρείς.
– Ταμίες πολυδυναμικού super market.
– Οδηγοί ταξί πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.
– Ζαχαροπλάστες.
– Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων με μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και τους οργανισμούς.
– Συντηρητές κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου