Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στις 500.000 τα μέλη νοικοκυριών χωρίς κανένα εισόδημα

Περίπου 500.000 άτομα ζούσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα, αφού όλα τα μέλη τους ήταν άνεργα, ενώ και εκείνοι που δουλεύουν αναμένεται να καταγράψουν μισθολογικές απώλειες φέτος κατά 6,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό των ατόμων που ήταν άνεργα και ανήκαν σε νοικοκυριά με μόνο άνεργα μέλη ανήλθε στο 12,9%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 9,8%.
Την ίδια ώρα, το μέλλον για την απασχόληση και τις αμοιβές προδιαγράφεται....
ζοφερό. Για το 2011 η ΤτΕ εκτιμά ότι οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) θα μειωθούν κατά 6,3%, ύστερα από πτώση 9,1% πέρυσι. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αμοιβές των μισθωτών (σε τρέχουσες τιμές) μειώθηκαν κατά 9,4%, εξαιτίας τόσο της περικοπής κατά 3,1% και των απολύσεων κατά 6,5%.
Η κατάσταση αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2012, καθώς η ΤτΕ προβλέπει ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (δηλαδή το κόστος των επιχειρήσεων για κάθε προϊόν που παράγουν, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελεί το μισθολογικό κόστος) στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,7%.
Να σημειωθεί ότι το 2011 τη μεγαλύτερη μισθολογική απώλεια φαίνεται πως καταγράφουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς οι μέσες ονομαστικές ακαθάριστες αποδοχές τους υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 7,9%. Αμέσως μετά έρχονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (4,9%), στις τράπεζες (4,1%) και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα (1,7%).
Επίσης, εκτός από τις μειώσεις είναι σημαντική και η απώλεια των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης (περιλαμβάνονται και εκείνοι που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης επειδή δεν βρίσκουν εργασία πλήρους απασχόλησης) ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2011 στο 21%, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%.
Η ΤτΕ κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανεργίας, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω του ενός έτους σε αναζήτηση εργασίας) αυξάνονται διαρκώς. Δηλαδή, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ταυτόχρονης ύπαρξης υψηλής ανεργίας, κενών θέσεων εργασίας και πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου