Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΔΑΝΕΙΑ: Εκτινάχθηκαν στα 32,2 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στο τέλος Ιουνίου

Μείωση 80 δισ. παρουσιάζει η ρευστότητα των τραπεζών
στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου

Τον κίνδυνο ρευστότητας και την ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεώργιος Προβόπουλος ως τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες δοκιμάζονται σκληρά από τις επιπτώσεις της κρίσης με τη ρευστότητα να παρουσιάζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, ενώ στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο ....
12,8% που αντιστοιχούν «κόκκινα δάνεια» ύψους 32,2 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις στον τομέα της στεγαστικής πίστης ανήλθαν στο 11,9% (από 10,3% τον Δεκέμβριο 2010), ενώ στα καταναλωτικά έφτασαν το 24% (από 20%), δηλαδή ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια δεν αποπληρώνονται. Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και στην ποιότητα των επιχειρηματικών δανείων με τις καθυστερήσεις να διαμορφώνονται στο 11,2% από 8,8% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου. Για μια ακόμα περίοδο οι τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων για να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις, με τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις να διατηρείται στο 46%. Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης: το συνολικό ύψος των καθαρών καθυστερήσεων αντιστοιχούσαν στο τέλος Ιουνίου στο 66,3% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων έναντι 46,8% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου.
Στην ίδια κατεύθυνση ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων συρρικνώθηκε στο 9,2% σε επίπεδο ομίλου (10,6% Δεκέμβριος 2010), ενώ σε επίπεδο ομίλων υποχώρησε στο 8,6% (από 9,9%).
Δραματική είναι η κατάσταση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η οποία στο δεκάμηνο εμφανίζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ (στο α΄ εξάμηνο η μείωση έφτανε τα 40 δισ. ευρώ), αποτέλεσμα της μείωσης των καταθέσεων, του αποκλεισμού τους από τις διεθνείς αγορές χρήματος και την απομείωση της αξίας των ενεχύρων μέσω των οποίων αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ η διατήρηση των μέτρων παροχής ρευστότητας απο το ευρωσύστημα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που έχει αναλάβει η πολιτεία ήταν αυτά που απέτρεψαν την πιστωτική ασφυξία.
Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Η επιδείνωση των γενικότερων μακροοικονομικών συνθηκών και η αυξημένη αβεβαιότητα επηρέασαν αρνητικά τις καταθέσεις και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και παρέτειναν την αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Παράλληλα, οι ισολογισμοί των τραπεζών επιβαρύνθηκαν το α΄ εξάμηνο από την επίδραση της απομείωσης της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ περαιτέρω επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα καταγραφεί έως το τέλος του έτους».
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι απαιτείται περαιτέρω, σημαντικού ύψους, κεφαλαιακή θωράκιση του τραπεζικού συστήματος. «Αλλωστε, όπως προβλέπεται και στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο άνω του 10%». Σε ό,τι αφορά τη διαγνωστική μελέτη που διενεργεί η BlackRock, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα έχει θετική επίδραση στην αποδοχή των ελληνικών τραπεζών απο τις αγορές. «Η αποσαφήνιση της εικόνας και η άμεση κάλυψη των ενδεχόμενων επιπρόσθετων κεφαλαίων θα λειτουργήσουν μόνο θετικά και είναι πιθανόν ότι θα διευκολύνουν τη συντομότερη επιστροφή των τραπεζών στις αγορές», τονίζεται. Σημειώνεται ότι ανάλογη διαγνωστική μελέτη ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου 2011 στην Ιρλανδία, ενώ στην Πορτογαλία ξεκίνησε πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου