Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Κυρώσεις επέβαλε στο καθεστώς της Συρίας ο Αραβικός Σύνδεσμος


Κυρώσεις επέβαλε στο καθεστώς της Συρίας ο Αραβικός Σύνδεσμος
Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου (Α) και οι ΥΠΕΞ Κατάρ και Τουρκίας (Δ) στη σύνοδο του Καΐρου  

Κάιρο, Αίγυπτος
Την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου σε έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο, σε «απάντηση» της πολύμηνης, άγριας καταστολής του αντικυβερνητικού κινήματος στη Συρία. Στις πρωτοφανείς κυρώσεις -με άμεση ισχύ- περιλαμβάνονται πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και εμπάργκο στις...... επενδύσεις.Οι Άραβες κινητοποιούνται προς αποφυγή ενός σεναρίου Λιβύης, δηλώνει το Κατάρ επισημαίνοντας ότι εάν δεν καταφέρουν οι ίδιοι να περιορίσουν την κρίση στη Συρία, υπάρχει κίνδυνος επέμβασης ξένων δυνάμεων.
Οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ήλθαν αφότου η Δαμασκός αψήφησε το τελεσίγραφο που έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για την είσοδο στην επικράτεια της Συρίας αποστολής παρατηρητών.
Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο -παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου- τις κυρώσεις ενέκριναν τα 19 από τα 22 κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Καταψήφισαν Ιράκ και Λίβανος. Η συμμετοχή της Συρίας έχει ήδη ανασταλεί.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν:
  • Διακοπή συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα της Συρίας
  • Διακοπή των επενδύσεων και της χρηματοδότησης έργων στη Συρία
  • Απαγόρευση στη μετακίνηση ανώτατων Σύρων αξιωματούχων σε άλλες αραβικές χώρες
  • Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που έχουν σχέση με την κυβέρνηση Άσαντ
Μιλώντας από το Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ-Τάνι δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν άμεση ισχύ και υπογράμμισε ότι εάν οι Άραβες αποτύχουν να περιορίσουν την κρίση μπορεί να επέμβουν ξένες δυνάμεις.Ο ίδιος, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, είχαν ήδη υπογραμμίσει πως οι Άραβες επιδιώκουν να αποτρέψουν την επανάληψη των όσων συνέβησαν στη Λιβύη, με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων που οδήγησε σε στρατιωτική επιχείρηση.
«Όλη η προσπάθεια που κάνουμε είναι για να αποφύγουμε ξένη ανάμειξη» δήλωσε ο Αλ-Τάνι την Κυριακή, συμπληρώνοντας ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν δει ότι οι Άραβες είναι «σοβαροί», δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αναληφθεί δράση ανάλογη με αυτήν στη Λιβύη.
Η κίνηση του Αραβικού Συνδέσμου έρχεται εν μέσω αδιάκοπης αιματοχυσίας στη Συρία με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.500 νεκρούς από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμό ότι επιχειρεί να «διεθνοποιήσει» τη σύγκρουση. Η κίνηση του Συνδέσμου ερμηνεύεται από τη Δαμασκό ως σκέλος προωθούμενης από τη Δύση συνωμοσίας για την υπονόμευση της χώρας εξαιτίας της αντίστασής της στο Ισραήλ.
Νωρίτερα, εντός της εβδομάδας το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδιδε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει καταστεί «εργαλείο» της Δύσης, εξυπηρετώντας την ατζέντα της για αποσταθεροποίηση.
Το Ιράκ και ο Λίβανος, χώρες που γειτονεύουν άμεσα με τη Συρία, καταψήφισαν τις κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως το Ιράκ θεωρεί πως το οικονομικό εμπάργκο δεν θα έχει αποτέλεσμα στην πράξη, και η χώρα δεν θα το εφαρμόσει. Ο Λίβανος από πλευράς του «αποστασιοποιήθηκε», κατά δήλωση του ιδίου.
Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου