Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Εκλογική νίκη για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα στη Νέα Ζηλανδία

Εκλογική νίκη για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα στη Νέα Ζηλανδία
Συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός Τζον Κέι  

Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Την επανεκλογή του πέτυχε το Εθνικό Κόμμα στη Νέα Ζηλανδία το οποίο επικράτησε στις εκλογές του Σαββάτου και θα επιδιώξει να ηγηθεί και πάλι σχήματος συνεργασίας.Τα επίσημα αποτέλεσμα δείχνουν ότι το Εθνικό Κόμμα εξασφάλισε 60 από τις 121 έδρες της Βουλής, δύο περισσότερες από την προηγούμενη αναμέτρηση αλλά και πάλι χωρίς αυτοδυναμία......

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είχε πτώση στα ποσοστά του. Συγκέντρωσε το 27% και θα έχει 43 έδρες, εννέα λιγότερες σε σχέση με την απερχόμενη Βουλή.
Αντιθέτως, άνοδο κατέγραψαν οι Πράσινοι που έφτασαν το 11% όπως και το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία που έφτασε το 7%.
Το Εθνικό Κόμμα υπό τον Τζον Κέι επιδιώκει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση με τα κόμματα ACT και United Future που έχουν από μία έδρα.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες και με το κόμμα των Μαορί αν και είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας για να μειωθεί το δραστικά το χρέος.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά οι οίκοι αξιολόγησης είχαν υποβαθμίσει τη πιστοληπτική ικανότητα της Νέας Ζηλανδίας.
Μαζί με τις εκλογές έγινε και δημοψήφισμα για την διατήρηση ή όχι του αναλογικού εκλογικού συστήματος, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ της διατήρησής του με περίπου 54%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου