Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ταξίδια.....Oδοιπορικό στο Βελούχι

 
Με τα 2.315 μέτρα ύψος και την εντυπωσιακή κορμοστασιά του, το Βελούχι κυριαρχεί στο ευρυτανικό ανάγλυφο και μαγνητίζει τα βλέμματα όλων. Καθώς ανηφορίζεις τον ορεινό δρόμο από τη Φθιώτιδα, η πληθωρική φύση του με την καταλυτική παρουσία της σου επιβάλλεται και σε κερδίζει.  Αν και τα πρώτα χιόνια έχουν πασπαλίσει τις κορυφές, στα χαμηλότερα οι δρόμοι ανάμεσα στα χωριά παραμένουν ακόμα στρωμένοι με τα φθινοπωρινά φύλλα. Το πεδίο στους δασικούς χωματόδρομους είναι η χαρά του οδηγού που επιδιώκει την επαφή με τη λάσπη. Οσο για περιπλανήσεις, χρόνο να έχεις να «καταπίνεις» χιλιόμετρα και όρεξη για ατέρμονες περιπέτειες σε τόπους ορεινούς και αμόλυντους. ......

Πρέπει να ξέρετε: Περιμετρικά του Βελουχιού (λέγεται και Τυμφρηστός) απλώνεται πλήθος μικρών και μεγαλύτερων χωριών. Το σύνολο των δρόμων που συνδέουν αυτές τις μέχρι χθες απρόσιτες ορεινές κοινότητες είναι πλέον ασφάλτινο. Το οδοιπορικό μας ξεκινά από το Καρπενήσι και αφού στριφογυρίσει περιμετρικά του Τυμφρηστού θα καταλήξει στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, απ’ όπου μπορείτε να επιστρέψετε και πάλι στην πρωτεύουσα του νομού μέσω της νέας σήραγγας του Τυμφρηστού ή να κατηφορίσετε για Λαμία. Αν ο δρόμος σάς φέρει στο Καρπενήσι και τα άλλα γνωστά θέρετρα της Ευρυτανίας, σίγουρα αξίζει τον κόπο να ξεφύγετε από την πεπατημένη και να αναζητήσετε τα «άσημα» χωριά της προτεινομένης διαδρομής.

Γύρω-γύρω από το Βελούχι: Από το Καρπενήσι θα πάρετε τον δρόμο για Αγρίνιο. Στα 8 χλμ. και στο ύψος της τοποθεσίας Χάνι Μπαγασάκι -όπου όλο το 24ωρο λειτουργεί εστιατόριο- θα δείτε ταμπέλες δεξιά να δείχνουν προς τα χωριά Στένωμα και Δομιανοί. Ο δρόμος, αν και ασφάλτινος, είναι αρκετά στενός και στριφογυρνά με έντονες ανηφορικές κλίσεις μέσα σε ελατόδασος. Αν ο καιρός το επιτρέψει, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε μια θαυμάσια διαδρομή σε υψόμετρο 1.000-1.200 μέτρων. Μια αλυσίδα από ξεχασμένα χωριά θα βρεθούν στο διάβα σας καθώς θα περιπλανιέστε σε μια από τις αμέτρητες πτυχές του βουνού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Στένωμα και το Παυλόπουλο (780 υψόμετρο) με την παλιά εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, κτίσμα του 1666. Στο χωριό Παπαδιά η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Το πιο όμορφο χωριό της διαδρομής είναι οι Δομιανοί. Επόμενη στάση το κεφαλοχώρι Αγία Τριάδα περικυκλωμένο από καστανόδασος, όπου αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό λαογραφικό μουσείο και την πλούσια βιβλιοθήκη με τα σπάνια χειρόγραφα. Στη συνέχεια βγαίνετε στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου (στο ύψος της Ράχης Τυμφρηστού) απ’ όπου συνεχίζετε ομαλά για το Καρπενήσι. Στην πρωτεύουσα του νομού επίσης θα έρθετε από την Αγία Τριάδα, ακολουθώντας τον καινούριο δρόμο μέσω χιονοδρομικών κέντρων, πορεία απαγορευτική για τον χειμώνα.

Ειδική διαδρομή

Αγιά Τριάδα - Μαυρίλο: Είναι μια θαυμάσια διαδρομή, μισή σε άσφαλτο, μισή σε χώμα. Πρώτα θα συναντήσετε το χωριό Αγιος Χαράλαμπος, θα συνεχίσετε για Νεοχώρι (άσφαλτος και χώμα) και έπειτα το ιστορικό χωριό Μαυρίλο που ακουμπά σε κατάφυτη με έλατα και καστανιές πλαγιά σε υψόμετρο 920 μέτρων. Το όνομά του προήλθε πιθανόν από παραφθορά των λέξεων «μαύρη ύλη», δηλαδή μπαρούτι. Μάλιστα ο παραπάνω συσχετισμός φαίνεται αρκετά πιθανός, καθώς εδώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και ως σχεδόν τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν αρκετοί μπαρουτόμυλοι. Ενας τέτοιος ανακαινισμένος που λειτουργεί ως μουσείο βρίσκεται στην είσοδο και είναι επισκέψιμος (κλειδί θα πάρετε από το καφενείο). Από το Μαυρίλο η Λαμία απέχει 65 και το Καρπενήσι 25 χλμ. Εξαιρετική ιδέα για επιστροφή είναι να γυρίσετε μέσω Μερκάδας και Μεγάλης Κάψης ή να μείνετε στο Δασικό Χωριό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου