Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Νέο πολιτικό σκάνδαλο: Ύποπτες υπογραφές την τελευταία στιγμή


 
Δωράκια της τελευταίας στιγμής προσφέρει η κυβέρνηση  σε επενδυτές και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, επιτρέποντας ακόμη και… διαλυμένη, την οικοδόμηση του 20% δημόσιων δασών  και δασικών εκτάσεων για λόγους τουριστικής αξιοποίησης (!) αλλά και  την ένταξη παραδοσιακών οικισμών στις διατάξεις για την αυθαίρετη δόμηση που ο ψηφισθείς νόμος 4014 είχε αποκλείσει.

Τα νέα ευεργετήματα του ΠΑΣΟΚ, περιελήφθησαν με τροπολογίες  που ήρθαν την Τετάρτη...... στη  Βουλή, στο νομοσχέδιο για το νέο  τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που το υπουργείο Περιβάλλοντος κατάφερε εν μέσω ισχυρών πολιτικών αναταράξεων για την ανάδειξη της μεταβατικής κυβέρνησης, να ψηφίσει.

Δεν έλειψαν παρόλα αυτά οι αντιδράσεις καθώς ο βουλευτής  Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής κ. Κώστας Καρτάλης καταψήφισε τις τροπολογίες ενώ σοβαρές αντιρρήσεις διατύπωσε και ο παραλίγο Πρωθυπουργός κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες είναι οι αλλαγές  που φέρνουν οι νέες τροπολογίες:

1)Αίσθηση προκαλεί  η πρόβλεψη ότι για την τουριστική αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων που γειτνιάζουν με δασικές, θα δίνεται το δικαίωμα οικοδόμησης έως 20% της επιφάνειάς τους για την κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων όπως γκόλφ, πισίνες, γήπεδα τένις κ.α. Με τον τρόπο αυτό το ΥΠΕΚΑ ανοίγει την βεντάλια των παραχωρήσεων προς τους μεγαλοεπενδυτές του real estate που θα αξιοποιήσουν δημόσια και ιδιωτικά φιλέτα άνω των 3.000 στρεμμάτων. Αντίστοιχη διάταξη υπήρχε και στο παρελθόν με την διαφορά ότι αφορούσε  δασικές εκτάσεις σε ποσοστό 10% και μόνο εκείνες που είχαν περιέλθει στον ΕΟΤ.

1)Επιτρέπεται η  ένταξη στο νόμο για τα αυθαίρετα,  κτισμάτων που βρίσκονται εντός  παραδοσιακών οικισμών, εφόσον η  κατασκευή τους ολοκληρώθηκε  πριν την πράξη χαρακτηρισμού.  Για όσα ολοκληρώθηκαν μετά, δίνεται  η δυνατότητα της υποβολής σχετικού αιτήματος το οποίο θα αξιολογηθεί από αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί στην έδρα κάθε πολεοδομικής υπηρεσίας, με κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την αρχιτεκτονική κ.α. Για οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων δεν θα επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε περίπτωση που η υπέρβαση ύψους είναι μεγαλύτερη από 5% της επιτρεπόμενης ή υπάρχει υπέρβαση πάνω από το  5% των όρων δόμησης.

2)Δίνεται η δυνατότητα  της αύξησης των δόσεων για  τα αυθαίρετα σε 36 δόσεις για  όλες τις κατηγορίες και παράταση των ημιυπαίθριων έως τις 30 Νοεμβρίου.

3) Εφόσον δεν υπάρχουν  δημόσια έγγραφα (π.χ. αεροφωτογραφίες)  τα οποία να αποδεικνύουν τον  χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου, ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης  κατασκευής θα μπορεί να καταθέτει ιδιωτικά έγγραφα χρονολογίας προ τις 31/1/1983.

4) Για κατασκευές  οι οποίες έχουν ενταχθεί στη  ρύθμιση και έχει περαιωθεί  η σχετική διαδικασία μπορεί  να επιτρέπεται,  κατά παρέκκλιση  από κάθε ισχύουσα διάταξη,  η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, οι οποίες δεν αυξάνουν το κτίσμα σε όγκο.

5) Ανοίγει ο δρόμος για την πετρελαιοκίνηση ΙΧ αυτοκινήτων, τεχνολογίας Euro 5 και Euro 6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου