Η Ουγγαρία το… ξανασκέφτεται
Η κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη εδώ και πάνω από δύο χρόνια, μια κρίση που αντί να περιορισθεί επιδεινώνεται και απειλεί πλέον να συμπαρασύρει ακόμα και κραταιές οικονομίες, έχει και ακόμα μια παράπλευρη απώλεια: την απροθυμία χωρών που βρίσκονται στον προθάλαμο της Ευρωζώνης να δείχνουν μιαν … απροθυμία να συνεχίσουν στο δρόμο αυτό!
Τελευταίο, χρονικά, παράδειγμα η Ουγγαρία. Πολύ περισσότερο η Ουγγαρία που .....το περασμένο διάστημα υποχρεώθηκε να περάσει από τη λεγόμενη διαδικασία του "υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος", να καταφύγει στη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ για να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, βίωσε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση και ΑΦΟΥ ολοκλήρωσε αυτές τις επίπονες διαδικασίες τώρα ΔΕΝ θέλει να μετέχει στη ζώνη του ευρώ!!!
«Η Ουγγαρία ενδέχεται να επανεξετάσει τον στόχο να υιοθετήσει το ευρώ, εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Συνέχισε λέγοντας: «Έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες στην ευρωζώνη αφότου η Ουγγαρία εξέφρασε τη βούληση να υιοθετήσει μελλοντικά το ευρώ».
Και κατέληξε «φωτογραφίζοντας» τους λόγους για τους οποίους το ευρώ δεν είναι πια ελκυστικό: «Είναι ασαφείς, προς ώρας, οι εσωτερικοί κανονισμοί στην Ευρωζώνη που πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους».
Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έθεσε υπό «αρνητική επιτήρηση» την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας μόλις ένα 24ωρο μετά την υποβάθμιση των συστάσεων της Fitch για την ουγγρική οικονομία (σε «αρνητική» από «σταθερή»).
Η ενορχηστρωμένη «επίθεση» των οίκων αξιολόγησης κατά της Ουγγαρίας, καίτοι η κυβέρνηση υιοθέτησε το σύνολο των μέτρων που της υποδείχθηκαν από ΕΕ και «ειδικούς» του ΔΝΤ, αποδεικνύει πως οι αγορές … στοχεύουν στα ασθενέστερα μέλη της Ένωσης!
Στην αιτιολογική έκθεσή της η S&P τονίζει ότι θέτει την ουγγρική οικονομία υπό αρνητική επιτήρηση «λόγω της αύξησης των κινδύνων που επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της Ουγγαρίας, όπως η επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, αλλά και αποφάσεων στο εσωτερικό, όπως η αποδυνάμωση των οργάνων εποπτείας, οι οποίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ουγγρικής οικονομίας και τα δημοσιονομικά της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου