Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Γαλλία: Συγκρούσεις αστυνομίας-ακτιβιστών για τα πυρηνικά απόβλητα...


Συγκρούσεις μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και διαδηλωτών κατά της πυρηνικής ενέργειας ξέσπασαν χθες στην Γαλλία, καθώς το τελευταίο τρένο που μετέφερε γερμανικά πυρηνικά απόβλητα που υφίστανται επεξεργασία στη Γαλλία, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του. Μια κινητή μονάδα της αστυνομίας πυρπολήθηκε από διαδηλωτές και τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν, δύο διαδηλωτές και...

ένας αξιωματικός.
Πανικόβλητη από την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και συνεπώς, να παύσει την αμφιλεγόμενη πρακτική της αποστολής ραδιενεργών αποβλήτων στη Γαλλία για επεξεργασία.
Αντι-πυρηνικοί ακτιβιστές απαιτούν από την Γαλλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να κλείσει τους αντιδραστήρες της, μια ιδέα η οποία σταθερά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Οι οργισμένες  ​​διαδηλώσεις των ακτιβιστών ήταν αναμενόμενες κατά μήκος των 700 χιλιομέτρων της διαδρομής του τρένου προς τη Γερμανία.
Η αποστολή των επεξεργασμένων αποβλήτων αναχώρησε από ττην πόλη Valognes στη Νορμανδία, βορειοδυτικά της Γαλλίας, με περισσότερο από μία ώρα καθυστέρηση, καθώς η αστυνομία έπαιζε τη γάτα και το ποντίκι με εκατοντάδες ακτιβιστές, χρησιμοποιόντας  δακρυγόνα και κάνοντας τουλάχιστον 16 συλλήψεις.
Οι διαδηλωτές αφαίρεσαν μια ράγα και κατέστρεψαν ηλεκτρικά κουτιά σύνδεσης πριν περάσει το τρένο, δήλωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και ο χειριστής των σιδηροδρομικών SNCF.
«Αυτοί είναι περισσότερο βάνδαλοι από τους συνηθισμένους ακτιβιστές κατά της πυρηνικής ενέργειας» είπε ο εισαγγελέας Eric Bouillard, σημειώνοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν βρεθεί με δύο μαχαίρια στην κατοχή τους.
Επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εκφοβίσουν δημοσιογράφους και έσπασαν τουλάχιστον δύο κάμερες. Η Greenpeace, η οποία δεν ζήτησε να σταματήσει το τρένο, καταδίκασε «κάθε μορφή βίας». Το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι ρίχνουν βόμβες μολότοφ. Παράλληλα ομάδες των διαδηλωτών επέμεναν ότι η αστυνομία δημιούργησε τις συγκρούσεις.
«Πέρα από τον κίνδυνο που δημιουργεί αυτή η επεξεργασία των αποβλήτων, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε μέσα παραγωγής, που σημαίνουν ότι θα χρειαζόμαστε πάντα περισσότερη ενέργεια. Είμαστε ενάντια στην ατέλειωτη ανάπτυξη» είπε η 24χρονη Άννα, από το Παρίσι.
Ήταν πολύ ευρεία η αντίθεση της κοινής γνώμης στη Γερμανία για την πυρηνική ενέργεια, η οποία όπως πιστεύουν περιβαλλοντολόγοι παρουσιάζει μια απαράδεκτη ραδιενεργή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Παγκόσμια ανησυχία
Τον Μάρτιο, το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi στη Φουκουσίμα χτυπήθηκε από σεισμό και τσουνάμι, προκαλώντας μια ρευστοποίηση και μαζική διαρροή ακτινοβολίας - και την αύξηση της ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την πυρηνική ενέργεια.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ λύγισε κάτω από την πολιτική πίεση και συμφώνησε να σταματήσουν οι αντιδραστήρες μέχρι το 2022, αναγκάζοντας τους προμηθευτές ενέργειας να κλείσουν τις κερδοφόρες μονάδες και επιβάλλοντας φόρο επί των καυσίμων στους αντιδραστήρες.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία δεν θα στέλνει πια πυρηνικά απόβλητα για επεξεργασία στη Γαλλία, αλλά θα τα αποθηκεύει μέχρι να βρεθεί τρόπος ώστε να είναι ασφαλή.
Η Γαλλία πάντως επιμένει στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράγει το 75 τοις εκατό των αναγκών της σε ηλεκτρισμό σε πυρηνικά εργοστάσια, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που είναι περίπου 25 τοις εκατό φθηνότερα από ό, τι στους γείτονές της τους οφείλει στη βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου