Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΛΛΙΑ: Σάλος με ελαττωματικά εμφυτεύματα σιλικόνης στην Γαλλία

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στην Γαλλία, μετά την είδηση του θανάτου 53χρονης στην οποία είχαν τοποθετηθεί ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους της εταιρείας "Pip".

Σάλος με ελαττωματικά εμφυτεύματα σιλικόνης στην Γαλλία
Η 53χρονη είχε εγχειριστεί το 2005 στο στήθος και εκ νέου το 2006, καθώς το πρώτο εμφύτευμα είχε τρυπήσει.
Εν τέλει η άτυχη γυναίκα πέθανε την περασμένη Δευτέρα από επιπλοκές λεμφώματος στο στήθος, "κάτι που δεν συνδέεται με το εμφύτευμα", όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές του Ινστιτούτου Paoli Calmettes στην Μασσαλία όπου νοσηλευόταν η γυναίκα......

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η εταιρεία Pip, φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε από το 2001 έναν τύπο σιλικόνης διαφορετικό από αυτόν που είχε δηλώσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Μάλιστα αυτό το είδος σιλικόνης προορίζεται κανονικά για βιομηχανικούς και όχι για ιατρικούς σκοπούς.
Η απάτη αποκαλύφθηκε πέρυσι, όταν η αρμόδια υπηρεσία Afssaps, διαπίστωσε ότι τα εμφυτεύματα της Pip είχαν την τάση να "σκάνε" διπλάσιες φορές σε σχέση με τα υπόλοιπα και γι' αυτό αποσύρθηκαν ως ελαττωματικά από την αγορά.
Η υπόθεση έχει αναστατώσει περίπου 30000 γυναίκες στην Γαλλία, οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα Pip. Τα τελευταία ωστόσο έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες όπως π.χ. στην Βρετανία. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1400 καταγγελίες στην εισαγγελία της Μασσαλίας.
Ο τραγικός θάνατος της 53χρονης, έχει αναζωπυρώσει την συζήτηση για το κατά πόσο τα εμφυτεύματα συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, με τους ειδικούς να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.
Ο γιατρός Ζαν Κλοντ Νταρντούρ, ειδικός στην πλαστική χειρουργική εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στα βιαστικά συμπεράσματα "που αγχώνουν δίχως λόγο τις γυναίκες". "Δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτα που να μπορεί να δείχνει την παραμικρή σχέση μεταξύ της γέλης σιλικόνης και του λεμφώματος" λέει ο γιατρός.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, υποστηρίζει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμφυτευμάτων και του καρκίνου, καθώς η επιστολή του γιατρού που παρακολουθούσε την 53χρονη, αναφέρει σαφώς "ότι το λέμφωμα αναπτύχθηκε με την επαφή με το εμφύτευμα που αυτή έφερε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου