Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΗ, ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΗ"

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, που θα δημοσιευτεί αύριο, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι «Κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη». «Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα...
χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Στην ερώτηση πώς ένιωσε να ταξιδεύει στην Ευρώπη «σαν αιώνιος ικέτης», ο Γ.Παπανδρέου απαντά:

«Δεν πρόκειται για μένα. Εγώ διατήρησα το αγωνιστικό πνεύμα μου. Και αγωνιζόμαστε σκληρά - αλλά για τη χώρα μου, όχι για μένα. Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος».

Εξάλλου, μιλώντας στο συνέδριο των Πρασίνων, στο Κίελο της Γερμανίας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τηρώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του χρέους της, αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας τη χώρα».

«Έχουμε λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα για τα οποία έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που λάβαμε στην Ευρώπη, και θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη και φυσικά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «να παραμείνει η Ευρωζώνη ένα ισχυρό τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των ευρωπαϊκών θεμελίων».

Αναφερόμενος στην ιδέα του ευρωομόλογου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι υπό συζήτηση και «αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αγορές, τους φόβους των αγορών, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου