Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.....



 Στα πλαίσια της ανεμπόδιστης πλέον ενημέρωσης των πολιτών απο διάφορες πηγές και κύρια απο το διαδίκτυο, όλοι μας μαθαίνουμε πράγματα που δεν τα ξέραμε ή που δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε...Ενα απο αυτά είναι οτι οι τράπεζες είναι τα πιο αγαπημένα παιδιά των κρατών...Τις προστατεύουν, τις στηρίζουν, τις νταντεύουν, τις παρακαλούν, τις έχουν στην κορυφή της εκτίμησής τους....Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί αυτή η προτίμηση των κρατών προς τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;; Αυτές μήπως δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην αγορά, στο οικονομικό σύστημα;;;Γιατί τα κράτη δεν "σώζουν" άλλες επιχειρήσεις και τις αφήνουν να πτωχεύσουν όταν βρίσκονται κάποια στιγμή σε αδυναμία λειτουργίας;;; Αυτό το δεδομένο ας το εξετάσει κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος....Σχετικά, διαβάστε και το παρακάτω δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος εκτός απο τα προηγούμενα 100 και πλέον δις που έχει δώσει, δίνει εγγυήσεις 30 δις ευρώ απο τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων προς τις ελληνικές ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες!!!!......
Η στρόφιγγα της ρευστότητας κλείνει διαρκώς για τις ελληνικές τράπεζες και οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινώνονται ραγδαία. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι Αlpha, Εurobank και Πειραιώς εξέδωσαν 6,4 δισ. ευρώ ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα τα υποβάλλουν ως εγγύηση για να λάβουν χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένες εκδόσεις ομολόγων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το επιτόκιό τους ήταν κυμαινόμενο. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές τα...
ομόλογα αυτά πιθανόν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της ταμειακής διευκόλυνσης των 30 δισ. ευρώ που είχε αποφασιστεί στις αρχές του έτους. Βάσει του συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εκδώσουν ομόλογα εγγυημένα από την κυβέρνηση, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τα υποβάλλουν ως collateral στις κεντρικές τράπεζες για να λαμβάνουν ρευστότητα.
Τo ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δύο πηγές ρευστότητας: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το λεγόμενο έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Emergency Liquidity Assistance (ELA). Τους προηγούμενους μήνες έκαναν χρήση του ΕLA η Πειραιώς (που το ανακοίνωσε επίσημα), αλλά και 2 ακόμα ιδιωτικές τράπεζες.
"Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα πλήρη χρήση της διευκόλυνσης για την έκδοση επιπλέον 30 δισ. ευρώ από ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου, διότι η ΕΚΤ δεν ήταν έτοιμη να τα δεχθεί ως εγγύηση," επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan. «Αυτό όμως που έγινε την Παρασκευή καταδεικνύει πως η ΕΚΤ χαλαρώνει τη της στάση της» τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, επισημαίνοντας ότι ήταν η πρώτη έκδοση ομολόγων από το καλοκαίρι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
«Οι αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, των οποίων η εξάρτηση από την ΕΚΤ έχει αυξηθεί», δήλωσε το ΔΝΤ. Να σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για το αν θα αποδέχεται τα ομόλογα που θα εκδοθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της συμφωνίας των 30 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου