Τη διαμαρτυρία της για την σημαντική μείωση των πιστώσεων που αφορούν τους διδάσκοντες με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80, εκφράζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, όπως αναφέρεται σε ψήφισμά της, οι περικοπές επηρεάζουν άμεσα την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του ιδρύματος και συνεπώς την ποιότητα των σπουδών.......

Η Σύγκλητος σε ψήφισμά της, επισημαίνει ότι οι συνέπειες από την μείωση των πιστώσεων για τους διδάσκοντες με το Π.Δ. 407/80, υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών, ιδιαίτερα των νέων τμημάτων, που έχουν μικρό αριθμό διορισμένων μελών ΔΕΠ, και «εξευτελίζουν την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια των διδασκόντων αυτών», με την πολύ χαμηλή μισθολογική τους αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Γιάννη Χατζηδημητρίου, φέτος εγκρίθηκαν μόλις 7 πιστώσεις για τους διδάσκοντες του 407, σε σύγκριση με τις 32 που είχαν δοθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-09. Οι περικοπές αυτές σε χρήματα, αντιστοιχούν σε μείωση της τάξης του 75 (συγκριτικά με πέρσι).
Εξαιτίας των μειώσεων αυτών, έχουν διακοπεί ήδη στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας αρκετά μαθήματα επιλογής και μειώθηκαν οι αμοιβές των διδασκόντων με το Π.Δ. 407 κατά 70%, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να μην διεξαχθούν το επόμενο εξάμηνο και ορισμένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα των φοιτητών.