Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: «Η Ελλάδα ευλόγησε τον προϋπολογισμό λιτότητας»

«Η Ελλάδα ευλόγησε τον προϋπολογισμό λιτότητας» Στην υπερψήφιση του πρϋπολογισμού του 2013 από την ελληνική βουλή τα ξημερώματα της Δευτέρας αναφέρθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το BBC ανέφερε ότι ......
οι έλληνες βουλευτές, παρά τις διαδηλώσεις, επικύρωσαν τον προϋπολογισμό του 2013 που περιλαμβάνει νέες περικοπές δαπανών. Τον προϋπολογισμό ψήφισαν 167 βουλευτές, ενώ 128 τον καταψήφισαν.
Οπως επισημαίνει το BBC, η κίνηση αυή ήταν ένα ακόμη βήμα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου η Αθήνα να αποφύγει την χρεοκοπία. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο.
Η ψήφος ήλθε την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου, Μαρκ Λόουεν, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι θα πάρει μερικές εβδομάδες μέχρις ότου η ΕΕ εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης. «Ο νέος ελληνικός προϋπολογισμός προβλέπει επιδείνωση της χειρότερης ύφεσης οποιασδήποτε χώρας στην σύγχρονη ιστορία», σχολιάζει ο ανταποκριτής.
«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν την νύχτα της Κυριακής τον προϋπολογισμό του 2013, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη σκαλοπάτι για την χώρα στο δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η ψήφισή του έγινε με άνετη πλειοψηφία, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη του πακέτου μέτρων την προηγούμενη εβδομάδα, που εγκρίθηκε οριακά, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Guardian έκανε λόγο και για τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ χαρακτήρισε «δράμα εντός της βουλής» το σημείο της ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και ότι οι πολιτικοί που ψήφισαν τα μέτρα θα πρέπει «να λιντσαριστούν» και «να εκτελεστούν».
Από την πλευρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ελλάδα, ενώ αγωνίζεται να αυξήσει τα κεφάλαιά της για να αποφύγει την χρεοκοπία από την μη αποπληρωμή των 5 δισ. ευρώ αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι διεθνείς δανειστές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο ως πως τον τρόπο που θα μειώσουν το χρέος της Αθήνας, ψήφισε τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013.
Οπως επισημαίνουν οι FT, ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας ανακοίνωσε σχέδια για να καλυφθεί το ποσό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων την Τρίτη. Οι ελληνικές τράπεζες όμως, οι οποίες θα καλύψουν την έκδοση, εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισ. ευρώ σε εχέγγυα που να είναι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές της Αθήνας.
«Ο Σαμαράς κέρδισε την έγκριση του πρϋπολογισμού του 2013 για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συγκέντρωσε την στήριξη αρκετών βουλευτών από την τρικομματική κυβέρνηση, ούτως ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και να αποφευχθεί μία οικονομική κατάρρευση που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι η Ελλάδα τα ξημερώματα της Δευτέρας ψήφισε τον προϋπολογισμός, ένα βήμα απαραίτητο για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση για την υπερχρεωμένη χώρα, παρά του γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές έχουν επισημάνει ότι η εκταμίευση μπορεί να καθυστερήσει κάποιες εβδομάδες, καθώς διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα λύσουν τα προβλήματα χρέους της χώρας.
Με τίτλο «Η Ελλάδα ευλόγησε τον προϋπολογισμό λιτότητας», το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η Ελλάδα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Επειτα από μία μακρά συζήτηση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2013. «Η ψήφιση του προϋπολογισμού συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις και «μπηχτές» κατά της Γερμανίας», σχολιάζει το περιοδικό.
Στην ψήφιση του προϋπολογισμού που ανοίγει τον δρόμο για επιπλέον οικονομική βοήθεια, αναφέρθηκε και η Süddeutsche Zeitung. Η Αθήνα εκπλήρωσε και την δεύτερη προϋπόθεση για την νέα δόση προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη. Η SZ εστίασε και στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλαδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η SZ, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση.
«Η ελληνική Βουλή υιοθέτησε τα ξημερώματα της Δευτέρας τον προϋπολογισμό του 2013 με την ελπίδα ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, εξασφαλίζοντας την οικονομική υποστήριξη από τους δανειστές της», γράφει η Le Monde.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63736242

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου