Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες

Την άμεση τροποποίηση του σχετικού νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και της πρόσφατης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα που «ψηφίζει απίστευτης σκληρότητας μέτρα λιτότητας για το λαό, χαρίζει στους ......τραπεζίτες τις ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση».

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη αναφέρεται ότι η τροποποίηση πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση:
1. Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες να τεθούν άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο και, επειδή η ανακεφαλαιοποίησή τους γίνεται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει ανεξαρτησία και αυτοτέλεια, να γίνει η ανάλογη τροποποίηση του σχετικού νόμου για να τεθεί υπό τον έλεγχο επιτροπής της Βουλής.
2. Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες να αναλάβουν την κάλυψη τουλάχιστον των τόκων του δανείου του Ελληνικού Δημοσίου, που αντιστοιχούν στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους.

3. Η ελάχιστη συμμετοχή 10% στις ΑΜΚ των τραπεζών να καταβάλλεται σε μετρητά από τους βασικούς μετόχους και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών να γίνει μετά τις αυξήσεις.
4. Να αναλάβουν δεσμεύσεις οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες για:
- διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά,
- διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών,
- διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο χωρίς απολύσεις, με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την μεγαλύτερη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.
 
http://www.lykavitos.gr/2012/11/blog-post_1258.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου