Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ζητούν και άλλα μέτρα για να μας δώσουν τη δόση!

Ζητούν και άλλα μέτρα για να μας δώσουν τη δόση!

Σχόλιο. Οι..."φίλοι και εταίροι μας", σε συνεργασία με τους ξένους αρχιτοκογλύφους δανειστές μας, ζητούν και άλλο Ελληνικό αίμα.....σαν διψασμένοι αχόρταγοι βρυκόλακες....
Οι ελεγκτές της Τρόικας αμφισβητούν ευθέως ότι από το μεσοπρόθεσμο που μόλις ψηφίστηκε θα επέλθουν αποτελέσματα, ιδιαίτερα με τις αποκρατικοποιήσεις (εκεί εδράζεται και ο λόγος της οργισμένης δήλωσης Μέρκελ για τις… απεργίες κάθε φορά που πάει να γίνει αποκρατικοποίηση). Έτσι λοιπόν, ζητούν από την κυβέρνηση να.....
υπογράψει “ρήτρα αιρεσιμότητος”, την οποία θα προσθέσει στο μεσοπρόθεσμο. Με αυτή, θα επιτρέπεται “αυτόματα”, χωρίς νέα κοινοβουλευτική διαδικασία, να ληφθούν νέα μέτρα, σε περίπτωση που αποτύχουν οι στόχοι που έχει θέσει το νέο μνημόνιο…

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να πάρει η Ελλάδα από τους δανειστές της. Πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα ανακοινωθεί όχι ακύρωση, αλλά καθυστέρηση της δόσης. Αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση δεν θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά το νωρίτερο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αφού ΔΝΤ και ΕΕ διαφωνούν στο αν πρέπει να γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ή να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού.
Πάντως, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα περάσει ένα γερό “crash test” (αφού στο σύνολό της η δόση θα κατευθυνθεί στη στήριξη των τραπεζών, άρα οι υπόλοιποι δεν πρέπει να… ανησυχούμε) δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί -όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο Σόιμπλε- είναι προαποφασισμένο και βέβαιο ότι θα γίνει αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν την άλλη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και τα οποία κατέχει η ΕΚΤ. Ακόμα και αν δεν γίνει εφικτό να καλυφθούν «εκ των έσω», με ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη 13 Νοεμβρίου που θα καλυφθεί κυρίως από ελληνικές τράπεζες, τα ομόλογα θα τα καλύψει η Γερμανία.
Το θρίλερ λοιπόν, είναι κυρίως πολιτικό και εκθέτει την κυβέρνηση, η οποία πέρασε με τη μορφή του κατεπείγοντος το τρίτο μνημόνιο “για να πάρουμε αμέσως τη δόση”, χωρίς να… ρωτήσει νωρίτερα τους δανειστές!
Την πρώτη “βομβα”, την έριξε ο Σόιμπλε, προλειαίνοντας το έδαφος για μη λήψη απόφαση στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Το “κερασάκι”, έβαλε λίγο αργότερα, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg πως «το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», ενώ συμπλήρωσε πως αν υπάρχει κάποια πιθανή ημερομηνία για την λήψη της περιβόητης έγκρισης αυτή είναι η 26 Νοεμβρίου.
Αιτιολογώντας δε την καθυστέρηση στα αρχικώς προγραμματισμένα επικαλέστηκε την… Τρόικα, λέγοντας πως δεν είναι ακόμα πλήρης η έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και δεν μπορούν χωρίς αυτή να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση της δόσης.
Την ίδια ώρα, ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι υπάρχουν ακόμα «έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Τρόικα σχετικά με την χρηματοδότηση της Ελλάδας».
Το “ζουμί”, βέβαια, βρίσκεται αλλού: Οι ελεγκτές της Τρόικας αμφισβητούν ευθέως ότι από το μεσοπρόθεσμο που μόλις ψηφίστηκε θα επέλθουν αποτελέσματα, ιδιαίτερα με τις αποκρατικοποιήσεις (εκεί εδράζεται και ο λόγος της οργισμένης δήλωσης Μέρκελ για τις… απεργίες κάθε φορά που πάει να γίνει αποκρατικοποίηση). Έτσι λοιπόν, ζητούν από την κυβέρνηση να υπογράψει “ρήτρα αιρεσιμότητος”, την οποία θα προσθέσει στο μεσοπρόθεσμο. Με αυτή, θα επιτρέπεται “αυτόματα”, χωρίς νέα κοινοβουλευτική διαδικασία, να ληφθούν νέα μέτρα, σε περίπτωση που αποτύχουν οι στόχοι που έχει θέσει το νέο μνημόνιο… Κάτι σαν… ισοδύναμα δηλαδή, αλλά ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχόταν ο Αντώνης Σαμαράς πριν γίνει πρωθυπουργός…

http://www.itabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου