Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι αλλαγές σε κυβέρνηση, κράτος και κόμμα που ετοιμάζει ο Σαμαράς


Οι αλλαγές σε κυβέρνηση, κράτος και κόμμα που ετοιμάζει ο Σαμαράς

Αποφασισμένος να δώσει πάση θυσία παράταση στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και γι' αυτό το λόγο μετά την «τραυματική», κυρίως για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ψήφιση των μέτρων αλλά και την κύρωση του Προϋπολογισμού ετοιμάζεται να ........
προχωρήσει στον εδώ και μέρες φημολογούμενο ανασχηματισμό. 

Κεντρικά στοιχεία του ανασχηματισμού θα είναι η υπουργοποίηση στελεχών ευρύτερης αποδοχής, ακόμα και τεχνοκρατών εκτός ΝΔ, με στόχο να δοθεί η αίσθηση ότι το νέο σχήμα έχει κεντρώο χαρακτήρα και καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.  Παράλληλα, θα προωθήσει αλλαγές προσώπων στη διοίκηση του κράτους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρήσει άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο.

Προϋπόθεση η δόση

Πριν όμως προχωρήσει στον ανασχηματισμό, απόφαση που οι πληροφορίες θέλουν να είναι ειλημμένη, ο κ. Σαμαράς θα περιμένει την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης για την δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Μόλις εξασφαλιστεί η δόση, ο Πρωθυπουργός θα κάνει τον ανασχηματισμό στοχεύοντας να εκπέμψει μήνυμα ανανέωσης στο εσωτερικό και αποφασιστικότητας στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη έμφαση στο νέο υπουργικό σχήμα θα δοθεί στα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας και φυσικά στην ανάπτυξη, αφήνοντας οριστικά πίσω την ατέρμονη συζήτηση για τα νέα μέτρα, τα οποία πλέον θα έχουν ψηφιστεί και θα πρέπει να εφαρμοστούν...

Αντιπροεδρία σε Βενιζέλο-Κουβέλη – Ποιοι υπουργοί μένουν

Οπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να προτείνει θέσεις αντιπροέδρων στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Με την κίνηση αυτή, ο Πρωθυπουργός θέλει να απορροφήσει τους κραδασμούς που υπέστη η τρικομματική κυβέρνηση από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, θα ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετήσουν έμπειρα στελέχη στην κυβέρνηση ενώ θα διατηρηθούν στη θέση τους όσοι απέδωσαν στα υπουργεία, έδειξαν αφοσίωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στήριξαν τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παραμονή στα υπουργεία τους των κυρίων Στουρνάρα και Σταϊκούρα (Οικονομικών), Χατζηδάκη (Ανάπτυξης) και Βρούτση (Εργασίας). Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και τον Νίκο Δένδια στο Δημοσίας Τάξης, στον οποίο χρεώνεται η επιτυχία του «Ξένιου Δία» για τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών. Στη θέση του αναμένεται να παραμείνει και ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου.

Ποιοι βλέπουν την έξοδο

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους υπόλοιπους υπουργούς και βέβαια για τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι κύριοι Ρουπακιώτης και Μανιτάκης θεωρείται σίγουρο οτι θα δουν την πόρτα της εξόδου στον ανασχηματισμό. Στον πρώτο, το Μαξίμου χρεώνει την άρνηση να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο ενώ στον δεύτερο την διαφωνία με τις απαραίτητες, όπως λένε, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Επίσης σχεδόν βέβαιο θεωρείται το «ξήλωμα» της ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο Ναυτιλίας.

Αντίθετα, είναι πιθανή η είσοδος στην κυβέρνηση στελεχών όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης (είχε αρνηθεί να πάει στο Περιβάλλοντος), ο Μάκης Βορίδης, καθώς και άλλα στελέχη σε επίπεδο υφυπουργών, τομέας στον οποίο ο κ. Σαμαράς θα κάνει σαρωτικές αλλαγές θέλοντας να δώσει την αίσθηση ότι δίνει ευκαιρίες σε νέα στελέχη.

Συμφωνεί  ο Βενιζέλος – Ερωτηματικό ο Κουβέλης

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνήσει να αναλάβει θέση αντιπροέδρου ενώ δεν λέει πλέον όχι στη συμμετοχή του κόμματος με κεντρικά στελέχη του, όπως οι κύριοι Χρυσοχοΐδης, Σαχινίδης και Μανιάτης. Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εισηγούνται να ζητήσει παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε 3-4 συγκεκριμένους και νευραλγικούς τομείς, όπως τα έσοδα και ο πυρήνας του κράτους, δηλαδή είτε το υπουργείο Εσωτερικών είτε το Διοικητικής Μεταρρύθμισης .

Αντίθετα, ερωτηματικό παραμένει η στάση του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση για αντιπροεδρία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει επανειλημμένα, και από το βήμα της Βουλής, πως το «παρών» της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Μνημόνιο 3 δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση πλέον. Αυτό θα δείξει και με την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, διαδικασία από την οποία όμως δεν θα βγει αλώβητος καθώς ήδη μετράει δύο «όχι» από τους κυρίους Μουτσινά και Βουδούρη. Όσον  αφορά την πρόταση για την αντιπροεδρία, δεν είναι βέβαιο ότι θα την αποδεχθεί, ενώ για τα υπουργεία που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Δημήτρη Χατζησωκράτη, Βασίλη Οικονόμου και Νίκου Τσούκαλη.

Άνοιγμα σε κεντρώα στελέχη – Αλλαγές στο κράτος

Παράλληλα με τα αμιγώς κομματικά στελέχη, οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να αναζητά στελέχη με κεντρώες αναφορές για να αξιοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς συνομιλεί τακτικά με τους κυρίους Τάσο Γιαννίτση (υπουργός Εσωτερικών επί Παπαδήμου), Λουκά Τσούκαλη (ΕΛΙΑΜΕΠ) και τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Γιώργο Παγουλάτο. Με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει τα στελέχη αυτά στο νέο σχήμα.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να κάνει «ανασχηματισμό» και σε νευραλγικές θέσεις του κράτους. Όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, σε κεντρικά σημεία του δημοσίου έχουν παραμείνει στελέχη που είχαν επιλεγεί ακόμα και επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις ορισμένων ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών που στελεχώνονται ακόμα από στελέχη που επελέγησαν επί ΠΑΣΟΚ, καθώς από τότε δεν έχουν γίνει αλλαγές στις θέσεις αυτές. Πάντως, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε συννενόηση με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για να μην θεωρηθεί ότι τα «γαλάζια παιδιά» επιστρέφουν στο κράτος.

Νέο αίμα και εκσυγχρονιστική στροφή στο κόμμα

Στο ίδιο μήκος κύματος, και αφού περάσει με επιτυχία τον σκόπελο με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς θα προωθήσει αλλαγές και στη Νέα Δημοκρατία. Στόχος του κυρίου Σαμαρά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» είναι η μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που θα συγκρουστεί με τις συντεχνίες και τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Αυτό διαμήνυσε και από το βήμα της Βουλής το βράδυ της ψήφισης του Μνημονίου 3, αλλά και στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος, όπου μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «πολιτική ευρωπαϊκής συνείδησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα κάνει άνοιγμα σε κεντρογενείς, εκσυγχρονιστές και φιλελεύθερους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία του προερχόμενου από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως είπε ο κ.Στουρνάρας χειροκροτούμενος από τους γαλάζιους βουλευτές, «δεν ανήκω στον χώρο αλλά στρατεύτηκα με τον Αντώνη Σαμαρά για να σώσουμε την χώρα».
Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων για απώλεια του λαϊκού προφίλ της παράταξης, τέτοια πρόσωπα αναζητούνται για να ενισχύσουν τη Νέα Δημοκρατία. Πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των κυρίων Γιάννη Φλωρίδη, Τάσου Γιαννίτση, ενώ κάποιοι έφτασαν να μιλούν ακόμα και για μεταγραφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκέψεις οι οποίες όμως ξεσηκώνουν πολλές αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ που δεν δέχονται να δοθεί στέγη σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που όπως λένε οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ...

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου