Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

«Έχουμε ληγμένα αλεξίσφαιρα και περιπολικά… σαράβαλα»

Ληγμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, περιπολικά… σαράβαλα και κρατητήρια υπερπλήρη με τους αστυνομικούς να ρισκάρουν σε κάθε επιχείρηση τη ζωή τους, χωρίς, όπως λένε, να βλέπουν ανταπόκριση από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στο...... newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Θανάσης Νταβούρας, η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής του διαθέτει 332 αλεξίσφαιρα, για τα 205 έχει παρέλθει η δεκαετής εγγύηση των αντιβλητικών πλακών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά το πέρας των δέκα ετών, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να τραυματιστεί ο αστυνομικός που τα φοράει. Σημαίνει δηλαδή ότι μπορεί να έχει υποστεί αλλοίωση το υλικό και γι’ αυτό πρέπει να αντικατασταθούν. Φυσικά, οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι πέρα από ότι δεν γίνονται αλλαγές στα γιλέκα, παλαιότερα πλήρωναν αδρά από την τσέπη τους για να αγοράσουν δικά τους προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύουν.

«Πρόκειται για τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα και όχι αυτά που αγοράζουν οι αστυνομικοί με το εισόδημά τους και για τα οποία είναι εκείνοι προσωπικά υπεύθυνοι. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί κάποιος αστυνομικός με την οικονομική κρίση που υπάρχει, να διαθέσει 300 και 400 και 500 ευρώ να πάρει αλεξίσφαιρο και έτσι οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής έχουν όλα τα αλεξίσφαιρα ληγμένα. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούρας.

«Ποιος ευθύνεται εάν τραυματιστούμε;»

Την κραυγή απόγνωσης των αστυνομικών φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη η κεντρική Υπηρεσία τους στην Αθήνα αφού, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Λάρισας, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα, παρά τις δημοσιοποιήσεις του προβλήματός τους, για να αντικατασταθούν τα αλεξίσφαιρα.

«ελέω μνημονίου, τα πάντα μπαίνουν σε άλλους ρυθμούς. Δεν ξέρουμε βέβαια ποιος θα είναι υπεύθυνος αν πάθει κάτι κάποιος αστυνομικός λόγω κακής λειτουργίας του αλεξίσφαιρου. Το θέμα είναι να μην πάθει κάτι κάποιος συνάδελφος. Αν είναι να πάθει, αφήστε το καλύτερα», τονίζει ο κ. Νταβούρας.

Περιπολικά δεκαετίας με 500.000 χ.λ.μ

Με διαλυμένα και πολυχρησιμοποιημένα περιπολικά καλούνται να πατάξουν το έγκλημα οι ένστολοι στη Λάρισα και όχι μόνο. «Έχουμε περιπολικά τουλάχιστον δέκα χρόνων που έχουν διανύσει περισσότερα από 500.000 χ.λ.μ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;», λέει και στέκεται και στο θέμα των ασφυκτικά γεμάτων κρατητηρίων.

«Τα κρατητήρια είναι υπερπλήρη. Αφήστε που κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ασθένειες, όταν τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία. Θέλετε να μάθετε ότι χρησιμοποιείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αστυνομικών για τη διακομιδή τους στα νοσοκομεία όταν αυτή απαιτείται; Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και η Πολιτεία τα παραβλέπει», λέει ο πρόεδρος των αστυνομικών στη Λάρισα, ο οποίος σκοπεύει να υποβάλλει υπόμνημα στον Εισαγγελέα για να τον ενημερώσει για όλα.

Η καταγγελία της Ένωσης που γνωστοποιήθηκε και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία τους

«Όπως διαπιστώσαμε μετά από καταγγελίες πολλών συναδέλφων, και κατόπιν επικοινωνίας με το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε σύνολο 332 αλεξίσφαιρων γιλέκων τα 205 είναι μη αξιόπιστα, διότι έχει παρέλθει η 10ετής εγγύησή τους και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης των αντιβλητικών πλακών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες υπηρεσίες έχουν τα μισά αλεξίσφαιρα ληγμένα ενώ υπάρχουν αρκετές άλλες, και μάλιστα αιχμής, όπου έχουν λήξει όλα τα αλεξίσφαιρα! Για μία ακόμη φορά τα αυτονόητα για την ασφάλεια των μάχιμων αστυνομικών, ελέω οικονομικής κρίσης, δεν ισχύουν.

Αναρωτιόμαστε πόσο κοστίζει τελικά για κάποιους η ζωή του αστυνομικού; Αν συνάδελφος κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, υποστεί βλάβη εξαιτίας του ληγμένου αλεξίσφαιρου, ποιος θα έχει την ευθύνη; Επιπλέον η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που είναι άκρως απαγορευτικό για τον αστυνομικό να προβεί στην αγορά ιδιωτικού αλεξίσφαιρου. Παμπάλαια και κακοσυντηρημένα οχήματα, κρατητήρια με σχεδόν διπλάσιους φιλοξενούμενους από ό,τι προβλέπεται, αλεξίσφαιρα ληγμένα, μισθοί πείνας, ηθικό στο ναδίρ, φιλότιμο στα τελειώματα και αστυνομικοί στα πρόθυρα κρίσης να παλεύουν στην κυριολεξία μόνοι τους. Αλήθεια, για όλα αυτά ποια η γνώμη της ηγεσίας μας;

Μήπως τελικά η αυστηρότητα και οι διαταγές εξαντλούνται στην επίτευξη των στόχων και των στατιστικών; Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας δεν πρόκειται να αφήσει έρμαιο της τύχης του κανένα συνάδελφο και προς τούτο σκοπεύει να ενεργήσει στο άμεσο μέλλον με όλα τα νόμιμα μέσα, γιατί για κάποιους ίσως ο μάχιμος αστυνομικός να είναι ένας απλός αριθμός επωμίου, για εμάς όμως η ζωή και η αξιοπρέπεια του συναδέλφου είναι το παν». 
 
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/443730/ehoume-ligmena-alexisfaira-kai-peripolika-saravala/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου